Ankilozan Spondilit günümüzde çok fazla görülmeye başlayan bir bel ve omurga rahatsızlığı olarak tanımlanmaktadır. Özellikle genç yaşlarda görülemeye başlayan Ankilozan Spondilit, son derece ağrılı bir romatizma türüdür. Bel ya da omurganın iltihaplanması sonucunda ağrılı bir şekilde ortaya çıkan Ankilozan Spondilit nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Neler iyi gelir? Sorularının cevabını sizler için açıkladık..
Bel ve omurga bölgesinde meydana gelen iltihaplanma zaman içerisinde omurga ve kalça kemiğinin birleşerek tek kemik haline gelmesine neden olur. Bu rahatsızlıkta ilk olarak etkilenen bölge omurganın alt bölümü ve leğen kemiklerinin arasındaki ilk yer etkilenmektedir.
Bu kavramlar ve terimler size karışık geldiyse aslında Ankilozan Spondilit’in halk arasında bir kamburluk durumu olduğunu söyleyebiliriz. Omurgada olan küçük kemiklerin zaman içerisinde birbiri ile kaynaşmaya başlar. Birey bu durumda dik olan normal duruşu yavaş yavaş eğilmeye halk arasında “kamburlaşmaya” başlar. Eğer bu durumda eğik olan kaburgalar inflamasyondan etkilenirse kişinin nefes alması dahi zorlaşabilir.
Tedavi süreci uzun olan ancak yüzde 100 sonuç vermemesi hastaların moralini bozabilmektedir. Ancak doğru ilaçların kullanımı ve günlük hayata dahil edilen egzersiz tedaviden verim alınmasını sağlamaktadır. Çok zorlamamak adına haftanın 4 günü sadece yarım saatlik minik egzersizlerle bu hastalığın yarattığı ağrı ve yan etkilerden kurtulabilirsiniz.
Ankilozan Spondilit Nedir?
Bu hastalığa benzer olarak bir rahatsızlık daha da sıkça merak edilmektedir. Araştırmacılar Multiple Skleroz ne demek? Sorusuna da yanıt arıyor. Multiple Skleroz bir merkezi sinir sistemi hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Vücutta sinirlerin etrafını saran bir miyelen isimli yapıların rahatsızlanması ile ortaya çıkmaktadır. Kişide genel olarak dengede bozukluk, kas güçsüzlüğü, yürüme ve konuşma aksaklığı olarak kendini göstermektedir. Ne yazık ki bu rahatsızlığın herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Doktorlar atakların azalması ve kişinin hayat kalitesini artırmak adına çeşitli tedaviler uygulayabiliyor.
Kısaca MS hastalığı olarak da tanımlanan bu hastalığın teşhis edilebilmesi için MR taraması, beyin sıvısının incelenmesi ve birtakım kan testlerine ihtiyaç duyulabilmektedir. MS belirtileri kısaca şu şekildedir:
- Yürümede zorlanma
- Ayakta durmakta güçlük çekme (Dengeyi sağlayamama)
- Kasların güçsüzleşmesi
- Konuşmada zorlanma
- Sürekli yorgunluk hissi
Genel olarak bu rahatsızlıkta kişinin yaşadığı yorgunluk hissi onun gündelik hayatını olumsuz olara etkileyebilmektedir.
Ankilozan Spondilit Belirtileri Nelerdir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi bu rahatsızlık kendini bel ve omurilik ağrısı ile göstermektedir. Genç yaşlarda da sıkça görülebildiği gibi yetişkinlik döneminde de görülmektedir. Peki, ankilozan spondilit belirtileri nelerdir? Genel olarak bu rahatsızlığın belirtileri şu şekilde olmaktadır:
Başlangıç döneminde ağrılar çok hafiftir. Hatta bazı kişiler tarafından fark edilmemektedir. Ancak zaman içerisinde ilerleyen ankilozan spondilit ağrıları ile de can sıkıcı bir hale gelmektedir. Ağrıların özellikle sırt, boyun, omuz ve kalça kısımlarında hissedildiği bilinmektedir.
Kişi sabah yataktan kalkarken ya da dinlenme sırasında ağrıları daha çok hisseder. Ancak hareket halinde ve ayaktayken ağrılar o kadar hissedilmez. İleriki dönemlerde ağrıların şiddeti gece uykularından bile uyandırabilir.
Belirtiler arasında şişkinlik de bulunur. El, ayak, diz, omuz, kalça ve göğüs kafesi bölgelerinde şişkinlik hissedilebilir.
İleriki dönemlerde ağrının yanında öne doğru eğiklik ve dik durmama görülür. Hareket kısıtlığı da başlayacaktır. Hareket kısıtlığı genellikle boyun bölgesinde gözlemlenir.
Ağrılar ve hareket kısıtlığı genel olarak kişinin günlük hayatını olumsuz olarak etkileyebilecek seviyelere çıkabilir. Ortalama 3 ay ve daha uzun sürede bu şikayetleri olan kişilerin mutlaka bir hekime muayene olması gerekmektedir. Bütün bu belirtileri toparlarsak şu şekilde bir sıralama yapabiliriz:
- Bel ağrısı
- Dinlenme ve uykudan kalma sonrasında bel ağrısı ve hareket kısıtlılığı
- Öne doğru eğiklik
- Uykudan uyandıracak şiddette eklem ağrısı
- Fiziksel hareketlerin zaman içerisinde kısıtlanması
- Bütün bu şikayetlerin ortalama 3 ay ve daha uzun sürmesi
Ankilozan Spondilit Nasıl Teşhis Edilir?
Ankilozan Spondilit hastalığının teşhisi için yukarıda belirtilerin görülmesi halinde bir ramotoloji doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Doktor burada kişinin geçmişini dinler. Ailede Ankilozan Spondilit hastalığının görülüp görülmediği ihtimali üzerinde durur. Nefes alışverişinde bir anormallik olup olmadığı, vücuttaki şişlikler ve bacakların durumları incelenir. Gerekli görülmesi halinde radyolojik görüntülemeler istenir. Bununla birlikte Ankilozon Spondilit teşhis aşamaları şu şekilde:
- Fiziki muayene ile hastanın hareket kısıtlaması olup olmadığına bakılır.
- Ayrıntılı geçmiş sorgulaması yapılır (Bu hastalık yakın çevrede görüldü mü? Vb)
- Laboratuar testleri istenir
- Radyolojik görüntüleme talep edilebilir (MR vs)
Her Bel Ağrısı Ankilozan Spondilit midir?
Antiliozan Spondilit’in en temel belirtileri arasında şiddetli bel ağrıları bulunmaktadır. Ancak her bel ağrısı Ankilozan Spondilit değildir. Sizlerin de bileceği gibi her bel ağrısının birden fazla sebebi olabilir. Genellikle bel fıtığı, disk kayması ya da yapısal bozukluklar sebebi ile bu ağrılar görülebilir. Genellikle mekanik ağrılar olarak tanımlanan bu ağrıların büyük bir kısmı dinlenince geçmektedir. Fakat Ankilozan Spondilit sebebi ile olan ağrılar dinlenme ile geçmeyen ve hatta daha da artabilen ağrılardır. Bir diğer adı ile iltihaplı bel romatizması olarak ifade edilen bu rahatsızlıklar Spondiloartropati grubunun en şiddetlisi Ankilozan Spondilit olarak ifade edilmektedir.
Bel ağrıları kesinlikle ciddiye alınması gereken konular arasında bulunmaktadır. Genellikle 40 yaşından küçük olan hastalarda sabah uyandıklarında ortalama 40-45 dakikalık bel ağrıları görülmektedir. Eğer dinlenmeniz halinde geçmiyorsa, bu iltihaplı bel rahatsızlığından kaynaklanabilir. Peki, ankilozan spondilit atakları nelerdir? Bu hastalığın atakları özellikle sabaha karşı 03.00 – 05.00 arasında kendini göstermektedir. Bu saatler arasında meydana gelen şiddetli ağrıların büyük bir kısmı gün içerisinde hareket halindeyken kaybolur, dinlenme halinde artmaya başlar.
Kontrol altına alınması gereken bu rahatsızlık ilerlediği durumlarda ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Zaman içerisinde omurgalar birbiri ile kaynaşmaya başlayacaktır. Uzun yıllar boyunca ayak topuğu, sırt, kaburga ve bel ağrıları çekebilirsiniz. Mutlaka uzman bir doktor tarafından muayene edilip, teşhisinin konulması gerekmektedir.
Ne yazık ki bel ağrıları ülkemizde genellikle çok fazla önemsenmez. Çünkü çoğu kişi bel fıtığı olduğunu düşünür. Bu sebeple ülkemizde Ankilozan Spondilit hastası olan ancak tanı almayan çok sayıda kişinin olduğunu söylemek mümkün. Uzmanlar tarafından muayene edilip gerekli tahliller yaptırdıktan sonra bu durumu netleştirebilirsiniz.
Ankilozan Spondilit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Anikolozan Spondilit tedavisi tam olarak mümkün değildir. Ancak kişinin günlük hayatının kaliteli bir hale gelmesi amacı ile çeşitli ilaçlar ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Sebebi tam olarak bilinmeyen ve ortalama dünyada yüzde 0,9 oranında kişide görülen ankilozan spondilit tedavisi bulundu demek çok da doğru olmayacaktır.
Doktorlar bu noktada ilk olarak hastalığın ilerlemesini durdurmak ve geriletmek için çeşitli ilaçlar önerecektir. Bu şekilde kişinin yaşadığı belirtiler azalacak ve hareket kısıtlılığı ortadan kalkmaya başlayacaktır.
Bununla birlikte omurga ve eklemlerde meydana gelen iltihaplanma için tedavi uygulanır. Çeşitli ağrı kesiciler ve Ankilozan Spondilit ilaçları ile birlikte çekilen şiddetli ağrıların azaltılması amaçlanır. Bu hastalığın kesin tedavisinin olmadığı ancak belirtilerin ve semptomların azalması hedeflenmektedir.
Hastalığın seviyesine göre kişilere genellikle Ankilozan Spondilit egzersizleri önerilmektedir. Bu egzersizlerle birlikte kişilerin hareket kabiliyetinin artması ve dayanıklılığının güçlenmesi istenmektedir. Egzersizlerin türü, solunum sıkıntısı, hareket kısıtlılığı ve şişlik durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Doktorların önerdiği egzersizleri yaparken şu noktalara kesinlikle dikkat edilmesi gerekmektedir:
- Atak ve ağrı geldiği zaman kesinlikle egzersiz yapılmamalıdır.
- Ani ve sert hareketlerden uzak durulmalıdır.
- Kesinlikle doktorun önerdiği süreler boyunca egzersiz yapılması gerekiyor. Daha uzun sürekli egzersizlerin zararı olabilir.
- Egzersizlerin kas ve eklemlere zarar verecek seviyede olmaması gerekiyor. Bu sebeple hareketlerinizi yavaş yavaş dikkatli bir şekilde yapmalısınız.
- Bu hareketlerin en temel amacı hareket açıklığının korunması ve kasların güçlendirilmesidir.
- Programlar kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Ancak kişiye özel olarak hazırlanan programlarda bile ağrılarınız devam ediyorsa, doktorunuzla görüşüp programın değiştirilmesi için talepte bulunmalısınız.
Ankilozan Spondilit alevlenme dönemi olarak bakıldığında genellikle genç yaşlar olduğunu söyleyebiliriz. Doğru tedavi, ilaç ve hareketlerin hayata dahil edilmemesi sebebiyle hızla ilerleyebilmektedir. Mutlaka doktor kontrollerinin aksatılmaması ve ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir. Burada hastaların dikkat etmesi gereken en önemli nokta hastalığı hayatın içerisine entegre ederek buna göre yaşamayı alışkanlık haline getirmek. Çünkü tam olarak geçmeyen bu hastalık kabullenme ve buna göre yaşama süreci sonrasında gerileyebilmektedir.
Ankilozan Spondilit Tedavisinde Sadece İlaç Kullanmak Yeterli mi?
Ankilozan Spondilit ilaçları kullanarak hastalığın gerilemesini ve atakların azalması sağlayabilirsiniz. Ancak ne yazık ki bu durumda sadece ilaç tedavisi yeterli olmayacaktır. Çünkü hareket etmek de bu hastalığın içerisinde önemli bir yere sahiptir. Hareketsiz bir yaşam kilo alımına bu da eklemlere daha fazla yük binmesi anlamına gelmektedir. Kilo kontrolü, egzersiz ve düzenli ilaç kullanımı ile Ankilozan Spondilit tedavisi sonucunda hastalık gerileyebilmektedir.
Bununla birlikte Ankilozan Spondilit ne iyi gelir? Sorusu merak edilmektedir. Hareket etmenin yanı sıra bu rahatsızlığı olan kişilerin beslenmelerine de çok dikkat etmesi gerekiyor. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması hastalığın seyri açısından çok önemlidir.
Ankilozan Spondilit Hastalığında Fizik Tedavi Gerekli mi?
Çoğu hastalığın tedavisi için sadece ilaç ve dinlenmek yeterli olmaktadır. Ancak fizik tedavi ve hareket etmek Ankilozan Spondilit hastalığının tedavisi edilmek için çok önemlidir. Fizik tedavi ile hastaların öncelikle hareket kısıtlılığının önü açılır. Daha sonra ise fizik tedavi uzmanları ile kişiye özel fizik tedavi programları ile hastalığın gerilemesi sağlanır. Egzersizler mutlaka düzenli ve uzun süre boyunca yapılmalıdır. Akut atak sırasında egzersizlerin yapılmaması gerektiği belirtilmektedir. Aynı zamanda kaplıca, hamam, termal su ya da sıcak su banyoları gibi tedavi türlerinden de kaçınmanız gerekmektedir.
Bununla birlikte romatizmanın her yaş grubunda görülen bir rahatsızlık olduğunu artık öğrendik. Alternatif tıp alanında bazı otların faydası azımsanamayacak bir gerçek. İlaç olmayan ancak takviye edici gıda kapsülleri ile ciddi yararlar sağlayabilirsiniz. Özellikle çoban çantası içerikli kapsüller kas sistemi ile ilgili rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Çoban çantasının en bilinen yararları arasında ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Düzenli kullanımda kas rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olabilir. RYHFOR çoban çantası içeren takviye edici gıda içerisinde çeşitli bitkileri de barındırmaktadır. Kuşburnu, at kuyruğu, çuha çiçeği, kibrit otu, ardıç ve ısırgan tohumu gibi çeşitli bitkilerin karışımından üretilen takviye edici gıdanın bir ilaç olmadığı destekleyici bir kapsül olduğu unutulmamalıdır. İlaçlarınızı düzenli olarak kullanmanızın yanı sıra doktoruna danışarak takviye edici gıdalardan da destek alabilirsiniz.