Ayak yanması şikayetleri günümüzde birçok kişinin karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer alıyor. Grierson – Gopalan sendromu olarak da bilinen bu şikayetler önemli sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Ayak altı yanması olarak özellikle geceleri ortaya çıkan bu sorun birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Ayak altı yanmasının nedenleri arasında pek çok farklı etkenden söz etmek mümkündür.
Ayak yanmasının çoğu zaman nöropati kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Nöropati, sinir ve sinir hücrelerinde meydana gelen hasarlar olarak tanımlanmaktadır. Genelde uzun vadede ve kötü bir glisemik kontrole sahip şeker hastalarında bu şikayetler görülmektedir. Ayak altı yanmasının başlıca nedenleri ise kısaca şunlardır:
- Kronik böbrek hastalıkları,
- Dolaşım problemleri
- Küçük lif nöropatisi,
- Vitamin eksiklikleri,
- Aşırı alkol tüketimi,
- Lyme hastalığı,
- HIV/AIDS,
- Kemoterapi ilaçları, antibiyotikler
- Kan damarları iltihabı,
- Sinir iltihabı
- GBS (Guillain – Barre Sendromu),
- Ağır metal zehirlenmesi vb.
- Romatizma, Tiroid, Diyabet
- Obezite
Ayak yanması şikayetleri olan kişilerin en kısa sürede bir hekime başvurmaları gerekmektedir. Ayak yanmasının birçok nedeni olabileceği için temel sorun belirlendikten sonra buna uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir.
Ayak Yanması Nedir?
Ayak yanması tıpta Grierson – Gopalan sendromu olarak tanımlanır. Ayak tabanı başta olmak üzere ayak bileği ve bacağın tamamında görülebilir. Hastaları tamamen rahatsız hissettirecek kadar ayağın ısınması ve ağrının yanı sıra karıncalanma ve uyuşma gibi farklı belirtilerin de görülmesi mümkündür. Ayak yanmasının şiddeti ise kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Birçok kişide bu kapsamda ayaklarında hiperestezi görülmektedir.
Hiperestezi derinin uyaranları algılanmasında meydana gelen bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Genel çerçevede ayağa dokunulmasında hassasiyet artmış, kişi temasa aşırı duyarlı hale gelmiş olabilir. Ortaya çıkan birçok belirti sonrasında doğru tanı konulması gerekecektir.
Ayak yanması hafif düzeyde seyrederken ilerleyen dönemde yanma hissi ve beraberinde gelen ağrı ve uyuşmada artış gösterebilir. Gün içinde çok şiddetli olarak seyretmezken özellikle geceleri bu hissin daha da şiddetlendiği görülmektedir. Her ne kadar ciddi bir hastalık olmasa da ayak tabanı yanması şikayetlerinin altında ciddi hastalıklar yatıyor olabilir.
Ayak Yanması Belirtileri Nelerdir?
Günümüzde yaygın olarak görülen sağlık sorunları arasında ayak yanması ilk sıralarda gelmektedir. Birçok kişide farklı nedenlere bağlı olarak bu şikayet ortaya çıkabilir. Ayak yanmasının şiddeti ve beraberinde gelen belirtiler ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ayak yanmasına neden olan temel faktörlere göre hastalarda görülecek belirtiler de değişmektedir. Söz konusu belirtilerin doğru algılanması ve buna göre uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.
Ayak altı yanmasında hastalarda sık rastlanan semptomlardan bazıları şunlardır:
- Geceleri ayak tabanında artan ısı veya yanma hissi.
- Ayak ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma.
- Bıçak saplanıyormuş gibi hissedilen ağrılar.
- Ayaklarda ağırlık hissinin duyulması.
- Ayakta hissedilen donuk ağrılar.
- Cilt kızarıklıkları ve aşırı sıcaklık hissetme.
Bu tür belirtilere sahip kişilerde ağrı şiddeti ve süreleri hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Ayak altında yanma hissenin oluşmasının altında birçok farklı neden yatıyor olabilir. Bu sorunların tespit edilmesi ve belirtilerin doğru şekilde analiz edilerek tedaviye başlanması gerekecektir. Ayak yanmasının belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından en kısa sürede uzman bir hekime görünmekte yarar vardır.
Gece Ayak Yanmasının Başlıca Sebepleri Nelerdir?
Geceleri daha şiddeti daha fazla artan ve ortaya çıkan ayak yanması şikayetlerinin oluşmasında birçok farklı neden bulunmaktadır. Özellikle yoğun geçen bir günün ardından deride meydana gelen bir enfeksiyon yanma hissine neden olabilir. Bu durum geçicidir ve doğrudan ayak yanması sendromu yaşandığına işaret etmez. Çoğu zaman sinir hasarları yaşandığında ortaya çıkan ayak yanması çeşitli rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Hastaların büyük bölümü geceleri ayak yanması şikayetlerinin arttığını söylemektedir. Hastaların uyku kalitesini etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık olarak öne çıkmaktadır. Geceleri ayak yanmasının başlıca nedeni nöropatidir. Sinir ya da sinir hücrelerinde meydana gelen hasarlar sonucu bu sorun ortaya çıkmaktadır. Buna ek olarak uzun süre ayakta geçirdiğiniz bir günün ardında bu sorunlar ortaya çıkmışsa doğrudan sendromdan söz etmek mümkün olmayacaktır. Gece yatınca ayak yanması şikayetlerinin artarak devam etmesi halinde sinir hasarlarından şüphelenmek mümkündür.
Ayak Altı Yanması Nasıl Geçer?
Geceleri ayak yanması sorunu yaşayan kişilerin uygulayacakları basit bazı yöntemler ile bu hislerden nispeten kurtulmaları mümkündür. Kişinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşüren ayak yanması şikayetinin tamamen ortadan kaldırılması yanmaya neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerekecektir. Buna ek olarak kısa vadede çözüm üretecek yöntemler de tercih edilebilir.
Ayak altında yanma hissi duyan kişilerin geceleri basit yöntemler ile bu şikayetlerini azaltmaları mümkündür. Bu kapsamda ayak yanması için kısaca şu yöntemleri deneyebilirsiniz:
- Ayaklarınızı soğuğa yakın ılık bir suda 15 dakika kadar bekletin.
- Bacakları havaya kaldırarak bir süre o şekilde bekletilir.
- Ağrı kesiciler alınabilir.
- Hacamat, sülük gibi geleneksel yöntemlerle ayak yanması şikayetinden kurtulabilirsiniz
- Bitkisel uçucu yağlar içeren kremlerle masajlar uygulanabilir.
Ayak Yanması Tanısı Nasıl Konulur?
Ayak yanması sendromunda tanı koyabilmek için hasta öyküsünün incelenmesi ve gerekli testlerin yapılması gerekmektedir. Ayak yanması tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olmadığı için kapsamlı testleri yapılması ve uzman bir hekim tarafından muayene yapılması gerekecektir. Burada hastaların şikayetleri önemli bir belirleyici unsurdur. Fiziksel inceleme ve laboratuvar testleri ile tanı konulması mümkündür.
Ayak yanması tanısı konulması için kısaca şu adımlar takip edilmektedir:
- Hasta öyküsü dinlenir ve fiziksel muayene yapılır.
- Elektromiyografi (EMG) testleri yapılır.
- Kan testlerine bakılır.
- Sinir fonksiyon testleri uygulanır.
- Sinir biyopsisi yapılır.
Kesin tanı için detaylı verilere ihtiyaç duyulacaktır. Ayak yanması şikayetleri görülen kişilere çeşitli testler yapılarak tanı konulmaktadır. Farklı nedenlere bağlı olarak bu belirtiler ortaya çıkabileceği için öncelikle ayak altı yanması neden olur sorusuna doğru yanıt aranmalıdır. Sonrasında uygun tedaviye geçilir. Detaylı incelemeler sonrasında uzman hekim tarafından kesin tanı konulabilir.
Ayak Yanması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ayaklarda yanma hissinin ortaya çıkmasının ardından en kısa sürede bir doktora danışmakta yarar vardır. Ayaklarda şişme ya da yanma ile beraber şiddetli ağrılar da meydana gelebilir. Bunun nedeni ise pek çok farklı sorun olabilir. Bu gibi sorunların çözümünde bir ortopedi uzmanına başvurulması gerekecektir. Ayak yanmasında birçok farklı neden olabileceği için doktor tarafından farklı bölümlere sevk etme işlemleri de yapılabilir.
Ayak tabanı yanması şikayetlerinde nöroloji veya endokrinoloji bölümlerine başvurulması gerekecektir. Yanma türüne ve şikayetlerinize göre bu bölümleri tercih ederek kısa sürede sonuç almanız mümkündür. Yaygın olarak sinir hasarlarından kaynaklandığı için nöroloji bölümlerine gidilmesi mümkündür. Ayak altı şikayetleri olan kişilerin en kısa sürede ilgili bölümlere müracaat etmesi önemlidir.
Ayak Altı Yanması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ayaklarında yanma hissi oluşan ve geceleri artarak devam eden kişilerin öncelikle kapsamlı testler ile hangi nedene bağlı olarak bu sorunları yaşadıklarının öğrenilmesi gerekmektedir. Farklı nedenler bu şikayete neden olacağı için hastadan hastaya tedavi yöntemleri de değişmektedir. Örneğin nöropatiye bağlı olarak ortaya çıkan bir sendromda tedavi ile sinir hasarı engellenmektedir. Ayak mantarından kaynaklanan sorunlarda ise krem ve losyonlar ile mantar enfeksiyonunun tedavisi hedeflenir.
Ayak altı yanmasında buzlu su uygulaması da fayda sağlayabilir.
Ayak altı yanması tedavisi kapsamında uygulanacak yöntemler bu soruna neden olan temel unsura göre belirlenmektedir. Bu sayede hastaların çok daha kısa süre içinde rahatsızlıktan kurtulmaları sağlanmaktadır. Tedavinin başarılı sonuçlar vermesi için hastalıkların doğru teşhis edilmesi ve hastaların gelen sağlık durumuna göre de tedavi uygulanması gerekecektir. Tedavi kapsamında genelde merhem ve çeşitli kremler kullanılmaktadır.
Ayak Altı Yanması Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Alternatif tıp ve doğal tedavi yöntemleri günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu yöntemler medikal tedavilerde olduğu gibi etkili sonuçlar vermese de zaman zaman işe yarayabilir. Uzman önerisi olmadan bu yöntemlerin tercih edilmesi ise hastalığın daha da ilerlemesine neden olabilir. Bu nedenle doktor önerisine göre bu tür bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerinin de denenmesi mümkündür.
Ayak altı yanmasına iyi gelen başlıca doğal yöntemler ise şunlardır:
- Elma Sirkesi: Bir kabın içine 1 bardak elma sirkesi döktükten sonra ılık su ilave edilir. 20 dakika kadar elma sirkesi bulunan suyun içinde ayaklar dinlendirilir. Kan dolaşımını hızlandırarak yanma hissini azaltacaktır.
- Zerdeçal: Gün içinde zerdeçallı su tüketerek kan akışının dengelenmesini ve yanma hissinin geçmesini sağlayabilirsiniz.
- Epsom Tuzu: Bir kap içine 1 bardak kadar epsom tuzu eklenir. Ilık su hazırlandıktan sonra ayaklar 15 dakika kadar suda dinlendirilir.
- Kekik: Biri ılık ve diğeri soğuk kekik suyu hazırlanır. 10 dakika kadar ılık suyun içinde ve 5 dakika kadar da soğuk suyun içinde ayaklar bekletilir. Her hafta düzenli olarak bu yöntem uygulanır.
- Buzlu Su: Buzlu su ile ayaklar bir süre dinlendirilerek yanma hissi giderilebilir.
- Acı Kabak: Acı kabak yaprağı kullanılarak hazırlana macun yanma hissini ortadan kaldırmaktadır. Etkilerini tam olarak görmek için düzenli olarak uygulanmalıdır.
Doğal daha birçok yöntem ile ayaklarda yanma hissinin azaltılması sağlanabilir. Ayak altı yanması bitkisel tedavisi kapsamında ayrıca kekik, zencefil ve acı kabak ile hazırlanan su ve macunlar da etkili olabilmektedir. Doğal bitkisel yöntemleri tercih etmeden önce kullanacağınız ürünlere karşı bir hassasiyetinizin olmadığını bilmeniz önemlidir.
Ayak Yanması Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Ayak altı yanması sendromu tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmez. Bu soruna neden olan birçok etken olabilir. Bu nedenle ayak yanması şikayetleri olanların detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve hangi hastalıklara bağlı olarak bu şikayetlerin ortaya çıktığının belirlenmesi gerekecektir.
Ayak altı yanması kısaca şu hastalıkların belirtisi olabilir:
- Diyabet,
- Böbrek yetmezliği,
- Tiroit hormunu,
- Obezite vb.
- Dolaşım bozukluğu
- Emilim bozukluğu
Temel birçok farklı hastalık ayak altı yanmasına neden olabilir. Bu şikayetlere sahip olan kişilerin en kısa sürede uzman bir hekime görünerek uygun tedavi yöntemlerinden yararlanması gerekecektir.
Nöroloji ayak yanması kapsamında sinir hasarlarının önlenmesine yönelik farklı tür tedaviler tercih edecektir. Nöroloji bölümlerine giderek ayak altı şikayetlerinin ortadan kaldırılması için uygun tedavi yöntemlerinden yararlanmaları gerekecektir. Ayak yanması birçok farklı ciddi sağlık sorununa şikayet ediyor olabilir.
Ayak Yanmasına İyi Gelen Bitkisel İlaçlar
Ayak yanmasına iyi gelen ilaçlar ile günlük hayata olumlu bir katkı yapmanız mümkündür. Ayaklarda oluşan yanma, diyabet başta olmak üzere farklı hastalıklardan kaynaklanabilir.
Ayak yanması için Tıbbi bitkiler
Ayak yanması, diyabet kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum diyabetik nöropati olarak adlandırılır. Özellikle uzun yıllardır diyabetle mücadele edenlerde bu rahatsızlık yaygın şekilde görülür.
Sinirlerde meydana gelen hasarlar neticesinde ısı algılamasında değişiklikler ortaya çıkar. Ayakta meydana gelen yanma, hastayı bazen ciddi bir seviyede rahatsız edebilir. Doğru tedavi uygulanmadığı takdirde yanma hissi, tüm vücuda yayılarak daha fazla rahatsızlığa yol açabilir.
- Çıban otu: Şeker hastalığına bağlı gelişen ayak yanmalarında etkilidir.
- Stevya ve Yavşan otu: Emilim problemleri, diyabet, sindirim problemleri gibi sorunların neden olduğu ayak yanmalarında etkilidir.
- Çörek otu: Nörolojik kaynaklı ayak yanmasında etkilidir.
Hastalığın nedenlerinin iyileştirilmesi için bitkilerin çok yönlü etkilerinden faydalanabilirsiniz. Bu konuda ayak yanmasına neden olan gerçek sebebin doğru tespit edilebilmesi ve uygun önerilerin yapılabilmesi için Fitoterapi uzmanlarına müracaat edilmelidir. Geleneksel ve tamamlayıcı yöntemler yan etkisi olmaması sebebiyle yaygın kullanıma sahiptir.
Bitkilerin dışında yine geleneksel tıpta yaygın olarak uygulanan hacamat, sülük ve akupunktur gibi yöntemlerle de ayak yanması şikayetinin iyileştirilmesi için uzman kişilerden destek alınabilir.