Balgam Nasıl Atılır? Balgama Ne İyi Gelir

Balgam; üst solunum yolları ve akciğerde oluşan bir mukus türüdür. Solunum esnasında, bölgeleri nemlendirerek, çeşitli madde ve bakterilerin vücuda girmesini önler. Balgamın buradaki görevi solunum yollarını ve akciğeri korumaktır. 

Yapı bakımından; su, antikor, protein ve bazı tuzlardan oluşur. Rengi berraktır, öksürük yoluyla vücuttan atılabilir. Bu noktada balgamın, mideden gelen akıntı, sinüs ve geniz akıntısıyla karıştırılmaması gerekir. 

Balgam vücutta belli bölgeleri (akciğer ve üst solunum yolları) korumakla görevlidir ve dolayısıyla rengi, kıvamı burada gelişecek hastalıklarla alakalı ipuçları verebilir. Özellikle sürekli ve atılamayan balgam başlı başına bir şikâyet unsuruna dönüşerek hayatın konforunu azaltabilir. Burada, durumun sebeplerini kavramak doğru tedavi yöntemini seçmekte faydalı olacaktır.

Niçin Fazla Balgam Oluşur?

Balgamın oluşması vücudun doğal ve süreğen bir işleyişidir. Solunum yolları ve akciğer, balgamın üretilmesiyle korunur. Fakat vücutta aksayan yahut değişen herhangi bir işleyiş, küçük-büyük problemleri beraberinde getirebilir. Bu noktada balgamın fazla salgılanması rahatsızlık oluşturabilir. Bunun için öncelikle normal olan akışın neden bozulduğunu keşfetmek gerekmektedir. 

Balgamın fazla salgılanmasının birden fazla sebebi olabilir:

Astım ve Benzeri Solunum Hastalıkları: Astım hastalığı bir çeşit solunum rahatsızlığıdır. Astım hastalarında hava yolları daraldığı için balgam daha sık üretilebilir.

Benzer solunum hastalıkları:

  • Bronşit (bronşiolit, bronşektazi),
  • Zatürre,
  • KOAH

Alerji: Solunum yollarında gelişen alerjilerin oluşturuğu reaksiyonlardan biri balgamın normalden fazla oluşmasıdır.

Enfeksiyon: Grip, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklar ile gelişen enfeksiyonlar balgamın artmasına sebep olabilir.

Mide Problemleri: Reflü gibi mide hastalıkları midedeki asidin yemek borusuna geri dönmesi sebebiyle balgam oluşturabilir, vücut normalden daha fazla balgam üretebilir. 

Akciğer Kanseri: Akciğer kanseri balgamın yoğun üretilmesine ve aşırı öksürüğe sebep olabilir.

Pnömokonyoz: Bir meslek hastalığıdır. Bu hastalıkta akciğerde toz birikir ve doku hasarı oluştuğu için balgam fazlaca üretilir. 

Akciğer Apsesi ve Mantarı: Akciğer apsesi bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Akciğere irin dolmasına sebep olur. Bu durum balgamın fazla üretilmesini tetikler. Akciğer mantarında ise solunum sisteminde oluşan mantar tohumları nedeniyle balgam artar.

Sigara: Sigara tüketimi birçok hastalığın kapısını aralayabilir. En çok etki ettiği alanlardan biri de ciğerler ve solunum bölgeleri olduğu için balgamı tetiklemesi de mümkündür. Sigara kullanan kimselerde normalden fazla balgam üretildiği görülebilir. 

Beş yıl boyunca sigara içmiş bir insanın yirmi yılda aldıkları toksinleri telafi edemediğini gösteren detaylı çalışmalar yapılmıştır. Balgam toksinleri atmakla görevli olduğu için böyle bir tabloda üretimini arttırmaktadır.

  • Balgam şikâyetiniz devam eder yahut şiddetlenirse bir hekime başvurmanız gerekmektedir. Öyle ki balgamın niçin oluştuğuna yönelik sebepleri öncelikli olarak hekiminizden öğrenebilirsiniz!

Balgama ne iyi gelir

Balgamdan Nasıl Kurtulurum?

Vücut; bünyesindeki toksinleri, bağışıklık sistemi tarafından parçalayarak ve idrar yoluyla dışarı atmaya çalışır. Vücudun –özellikle akciğerin- toksinleri dışarı atmaktaki tepkimelerinden biri de balgamdır. Balgam, toksinleri atmakta vücudun gösterdiği en büyük tepkimedir. 

“Balgamdan nasıl kurtulurum?” sorusu yalnızca böyle sorulduğunda sağlıklı olmaz. Zira balgam üretimi vücudun belli bölgelerinin korunması için şarttır. Onun varlığını tamamen yok etmek mümkün ve de sağlıklı değildir. Bu noktada yukarıda belirtilen –ve daha birçok madde ile sıralanabilecek- sebeplerden dolayı balgamın aşırı üretilmesinin önüne geçilebilir. “Aşırı balgamdan, balgam probleminden nasıl kurtulurum?” sorusu cevaba yönelmekte daha faydalı olacaktır.

Peki, gerçekten balgam problemi nasıl çözülür? Bu problemden kurtulmak için doğal bir reçete mevcuttur.

  • Zencefil, 
  • Hatmi çiçeği (beyaz olabilir),
  • Isırgan otu akciğerdeki toksinlerin atılmasında fayda sağlar. 

Kür Önerisi:

Bir tutam zencefil kökü 1 litre suda 510 dakika kısık ateşte kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır. 1 tutam kurutulmuş ısırgan otu ve 1 tutam hatmi çiçeği bu suya atılır. 10 dakika demlenmesi beklenir. 

Bu karışım taze olarak hazırlanıp günlük tüketilir. 

 

Maksimum 3 ay içerisinde –ki 1 veya 2 ayda etkisi görülür- sözü edilen bitkiler rutubeti kurutarak var olan toksinlerin atılmasını, geri kalan kısmın ise idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Bu bitkiler;

  • Bronşları açar,
  • Akciğerde biriken toksinlerin atılımda yardımcı olur,
  • Akciğerdeki rutubeti kurutur yahut azaltır.