Öksürük Nedir?
Her mevsimin kendince bir güzelliği ve hakkında bolca özlediklerimiz var öyle değil mi? Yaz deyince serin sularda yüzme fikri, kavun ve karpuzun o güzel tadı, sahil kenarında yapılan yürüyüşler özlenir hemen. Kışın ise sıcacık bir odada, sahlep, çay, kahve eşliğinde üstümüzü örten bir battaniye ve film keyfi canlanıverir gözümüzde. Fakat bu mevsimlerin güzel yanları olduğu kadar sağlığımızı etkileyebilecek olumsuz yanları da bulunur. Özellikle bazı hastalıklar mevsimseldir ve bu duruma uygun olarak tedbir alınmalıdır.
Esasen yazı kışı olmayan; çocuk, yetişkin demeden her bireyde görülebilen ancak kış aylarında grip, nezle gibi enfeksiyonel hastalıkların artmasıyla adından daha çok söz ettiren bir rahatsızlık: öksürük.
Öksürük bir reflekstir. Üst solunum yolları, akciğer ve boğazdaki mikroplar, enfeksiyonlar, toz, balgam ve diğer tahriş eden unsurların dışarı atılması için vücudun verdiği bir tepkidir. Öksürükler grip ve benzeri hastalıklar dışında sık sık yaşanıyorsa altında başka bir sebep aranmalıdır. Bu nedenin belirlenmesi için ise mutlaka bir hekimle görüşülmelidir.
Öksürük Neden Olur?
Boğazın yapısında bulunan sinirler vücuda etki edecek, tahriş edecek unsurları algılamaktadır. Bu sinirler, vücuda girmeye çalışan yahut giren yabancı maddeleri algıladıktan sonra onu vücuttan geri atabilmek adına bir sinyal gönderir. Bu sinyal öksürüktür. Öksürük, kişinin daha derin nefes almasını sağlar. Anlık gelişir; normal ve doğal bir reflekstir. Vücut bu eylem esnasında toksinlerin dışarı atılmasına da yardımcı olur. Öksürük her ne kadar normal bir refleks olsa da sürekli gerçekleştiği, insanların rutin hayatlarını bozacak derecede fazlalaştığı ve inatçı öksürük olduğu vakit, altında yatan problem araştırılmalı ve bunun başka bir hastalığın semptomu olabileceği dikkatlerden kaçmamalıdır.
Öksürüğün birçok sebebi olabilir. Öksürük sebeplerinin başında grip, nezle, Covid-19 gibi viral enfeksiyonlar gelir. Ancak devamlı öksürükler reflü, astım, farenjit, geniz akıntısı, akciğerde sıvı toplanması, tüberküloz, kalp yetmezliği gibi hastalıkların bir semptomu olabilmektedir. Öksürüğün ne kadar sürdüğü ve nasıl olduğu altında yatan sebebin teşhis edilmesi hususunda önem arz etmektedir.
Sigara kullanımı daha birçok hastalığın oluşmasında rol oynadığı gibi ciğerlere etki etmesi sebebiyle öksürüğe de yol açmaktadır. Ayrıca, bronşit, kronikleşen kulak problemleri, uzun vadede tansiyon ilacı kullanımı ve psikolojik sebepler öksürük oluşumunda etkili olan maddelerdir.
Öksürük Çeşitleri Nelerdir?
Kuru Öksürük
Halk arasında “gıcık tuttu” diye de tabir edilen, balgam olmadan gerçekleşen öksürüğe “kuru öksürük” denir. Bu öksürük herhangi bir hastalığa bağlı olmadan da yaşanabilir fakat nezle ve grip başta olmak üzere birçok hastalığın habercisi olabilir.
Kuru öksürük zamanla boğazın tahriş olmasına ve zorlandığı için akciğer ağrısına sebep olabilir. Bu tarz öksürükler ciğerden gelerek bir atak halinde gerçekleşebildiğinden vücudu zorlar ve baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma, idrar kaçırma gibi başka sorunlara yol açabilir.
Balgamlı Öksürük
Öksürme esnasında balgam gelirse bu balgamlı öksürüktür. Balgamlı öksürüğü sinüzit ve bronşit hastalığı olanlar daha sık yaşamaktadır. Sigara kullanımı da bu öksürük çeşidini tetiklemektedir. Kuru öksürükte olduğu gibi balgamlı öksürük de bazı kronik hastalıkların habercisi olabilir.
Kronik Öksürük
Geçmeyen, kronik, inatçı öksürük sürekli devam eden öksürüktür. Kronik akciğer hastalıkları, kronik enfeksiyonlar ve yoğun sigara kullanımı kronik öksürüğün oluşmasına sebep olmaktadır.
Alerjik Öksürük
Öksürük vücutta gelişen bir alerjinin belirtisi olabilir. Öncelikle alerjinin ne olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Burada yalnızca öksürüğü baskılamaya çalışmak doğru bir yöntem değildir. Öksürüğün altında yatan herhangi bir hastalıkta yapılması gerektiği gibi alerjide de ilgili laboratuvar testleri ve benzeri tanı koyma yöntemleri uygulanmalı ve teşhis sonucunda alerjiye yönelik tedavi süreci başlatılmalıdır.
Tedavi Yöntemleri
Öksürüğü tedavi etmek için öncelikle öksürüğün nedeni araştırılmalıdır. Bunun için belli tetkikler yapabilmesi adına bir sağlık profesyonelinize başvurmalısınız. Fizik muayenenin ardından hekiminiz doğru bir tedavi biçimi belirleyecektir.
Birçok hastalığı önlemesi, hastalığın tedavisinde alternatif olması amacıyla bitkilerden faydalanılmaktadır. Söz konusu öksürük olduğunda da hem halk arasında hem geleneksel tıp ekolleri tarafından kullanılan hem de bilimsel yayınların onaylamış olduğu bitkiler ve faydaları yer almaktadır.
Bu bitkiler aracılığıyla öksürük şikâyetinizi evinizde uygulayabileceğiniz yöntemlerle giderebilirsiniz.
“Öksürüğe ne iyi gelir, kuru öksürüğe, gece öksürük krizlerine ve çocuklarda öksürük şikâyetlerine ne iyi gelir? sorularına cevap niteliğinde bitkileri sizler için listeleyelim:
Genel olarak öksürüğe iyi gelen bitkiler:
- Karabaş otu
- Ada çayı
- Isırgan
- Zencefil
- Hatmi
- Nane
- Kekik
- Zerdeçal
Çocuklarda öksürüğe iyi gelen bitkiler:
- Bal
- Çörek otu
- Zencefil
Astım ve bronşite iyi gelen bitkiler:
- Karabaş otu
- Kekik
Krup hastalığına iyi gelen bitkiler:
- Hatmi çiçeği
- Udil hindi bitkisi ile çay olarak demlenir.
- Bal ya da polat şekeri ile tatlandırarak içilir.
Balgamdan kurtulmak için bitkiler:
- Zencefil
- Hatmi çiçeği
- Isırgan otu
Hazırlayan: Genel Yayın Koordinatörü Erva AYDIN