Yağ yakıcı besinler metabolizmayı düzenleyerek, toksin atımına yardımcı olarak ve ısıyı arttırarak metabolizmayı hızlandırırlar.
Tarçın
Tarçın kan şekerini dengelemede yardımcı olur. Kan şekeri kontrol altına alındığında metabolizma sağlıklı bir şekilde çalışır ve kilo verme kolaylaşır. Kan şekerini insülin direncini kırarak yapan tarçın türü “Çin tarçını”dır.
Keten Tohumu
Keten tohumu bitkisel omega yağ asidi kaynağıdır. Omega yağ asitlerinin varlığı, yüksek lif içermesi ve tok tutucu özelliği sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.
Hindistan Cevizi Yağı
Vücudumuz Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli trigliseritlerini depolamaz, bunun yerine enerji için kullanmayı tercih eder ve bu da kilo almamızı önler.
Zencefil
Yapılan çalışmalarda zencefilin vücut ısısını etkileyerek metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ yakımını artırdığı görülmüştür.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi tüketimi zayıflamak için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Elma sirkesinin içerdiği asetik asit sindirim problemlerini çözer ve metabolizmayı destekler. Ayrıca yapılan çalışmalarda elma sirkesinin tokluk kan şekerini normal sınırlarda tuttuğu ve vücut yağında azalmaya neden olduğu kanıtlanmıştır.
Yağ yakıcı Yağlı Tohumlar
(Çiğ Badem/Çiğ Fındık/Fıstık/Ceviz)
Magnezyum, protein, vitamin E ve lif gibi temel besin ögelerinden oldukça zengin besinler olan yağlı tohumlar metabolizmayı ve insülin seviyelerini düzenleyerek yağ yakımına yardımcı olur.
Süt Ürünleri
İçeriğindeki kalsiyum yağ yakımını sağlayan en önemli mineraldir. Yağsız süt ürünleri tüketmek hem protein içeriği hem de kalsiyumun metabolizmayı hızlandıran etkisi ile kilo vermeyi kolaylaştırır.
** Süt ürünlerinin doğal olmasına özen gösterin ve sindirim toleransınıza göre beslenmeyi unutmayın!
Yağ Yakıcı Sebzeler
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler sindirimi kolaylaştırır. Düzenli bir sindirim sistemi ise kilo vermeyi destekleyici en büyük etkenlerden biridir.
Brüksel Lahanası ve Beyaz/Kırmızı Lahana
Sulforafen içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimleri çalıştırır.
Yağ Yakıcı Meyveler
Greyfurt
Metabolizmayı hızlandırır, insülin seviyesini dengeler ve açlık duygusunu baskılar. Ancak ilaç kullananlar için uygun bir meyve değildir.
Ananas
Ananas vitamin, mineral ve antioksidanlarca zengindir. Ayrıca içerdiği bromealin enzimleriyle de yağ yakımını destekleyerek kilo vermeye yardımcı olur.
Limon
Özellikle karın bölgesindeki yağların giderilmesinde etkilidir.
Avokado
Avokado, omega 9 yağ asitleri içerir. Bu yağ asitleri yağ yakımınını destekler ve kilo vermeye yardımcı olur.
Yağ Yakıcı İçecekler Nelerdir?
Su: Metabolizmanın doğru çalışması için su olmazsa olmazdır. Su, metabolizmayı hızlandırmakla kalmaz detoks etkisiyle vücudu arındırır. Kişiden kişiye değişmekle beraber günde 2,5-3 litre su tüketimi önerilir.
Maden Suyu: Maden suyu hem sıvı hem de mineral ihtiyacımızı karşılayan bir içecektir. Maden suyu sodyum içeriğinden dolayı ödem oluşturabilir. Ödem sorunu olan kişilerin ödem problemi giderilene kadar maden suyunu içmemeleri tavsiye edilir.
Detoks Suları: Detoks suları vücutta oluşan toksinleri atmada yardımcı olan içeceklerdir. Ev ortamında da rahatça hazırlanabilen bu içecekler tüketilirken dikkat edilmesi gerekir. Gebe, emziren, ve kronik rahatsızlığa sahip bireyler detoks suları tüketirken bir uzmana danışmalıdır. Ayrıca detoks suları tüketilirken günlük tüketilmesi gereken su ihmal edilmemelidir.
Kahve
Kahvenin içerisinde bulunan kafein metabolizmayı hızlandırarak ve iştahı baskılayarak yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Yağ Yakıcı Bitkisel Çaylar Nelerdir?
Zayıflamak için en çok başvurulan yöntemlerden biride bitki çaylarıdır. Bu çaylar:
Yeşil Çay
Yeşil çayda kafeinin ve yüksek miktarda kateşin gibi fenolik bileşikler içerir. Bu bileşikler antioksidan etkiye sahiptir. Bu bileşiklerin vücut ısısını artırarak kilo vermeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca yeşil çay detoks etkisi sayesinde vücudu arındırır ve ödem atılımını destekler.
İçerdiği vitamin ve mineraller birçok hastalığa karşı olumlu etki gösterse de özellikle kanser türevi hastalıklarda kullanımının minimuma indirilmesi veya tamamen kesilmesi gerekebilir. Hassas ilaç tedavisi gören hastalar, hamile ve emzikli anneler doktor kontrolünde tüketmelidir.
- Önerilen miktar günde 2-3 fincan yeşil çay içilmesidir.
Mate Çayı
Bilimsel çalışmalarda mate bitkisinin kan lipid profilini düzenlediği, LDL kolesterolünü kontrol altına aldığı ve obeziteden koruduğu görülmüştür.
Beyaz Çay
Yağ yakımını engeller ve metabolizmayı hızlandırır.
Kayısı Çayı
Kayısı çayın sindirim sistemini düzenler ve metabolizmayı hızlı çalıştırır. Bu özellikleri sayesinde zayıflama konusunda oldukça etkilidir. Kayısı çayını sabah aç karnına 1 fincan tükettiğinizde bölgesel yağların yakımını hızlandırabilirsiniz.
- Sindirimi kolaylaştıran ve vücudunuzdan ödem atmanızı sağlayan kayısı çayını tüketirken aşırıya kaçmamanız gerekir.
Biberiye Çayı
Biberiye çayı kilo verme sürecini hızlandırabilir. Biberiye çayı bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Besinlerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olur.
Biberiye çayı metabolizmayı hızlandırıcı etkisi sayesinde yağ yakımını destekler. Biberiye çayı düzenli tüketildiğinde vücutta oluşan ödem ve şişliğin daha kolay atılmasını sağlar.
Zencefil Çayı
Geleneksel ve alternatif tıpta zencefil büyük ölçüde mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılsa da sindirimi kolaylaştırdığı, bulantıyı kestiği ve soğuk algınlığıyla mücadelede etkili olduğu biliniyor. İçerisinde bulunan ‘gingerol’ maddesi güçlü bir antioksidan ve antiiflamatuvardır. Kilo vermeye yardımcıdır.
Tarçın Çayı
Tarçın çayı, kan şekerini düşürür. Gün içerisinde içilen tarçın çayı iştahı baskılar ve böylelikle fazla kalori alımını engeller. Vücutta biriken fazla suyun ve toksin maddelerin atımını kolaylaştıran tarçın çayı, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
- Bitki çayları her ne kadar sağlık açısından faydalı olsa da bazı kişiler için yan etkileri bulunabilir. Bu yüzden doktora danışmadan tüketmemenizi öneririz. Özellikle kronik rahatsızlıkları olan kişiler bitki çaylarının kendilerine uygun olup olamayacağını kontrol etmeliler!
Yağ Yakıcı Bitkiler Nelerdir? Yağ Yakıcı Kür Nelerdir?
Mürver Çiçeği: İdrar söktürücü ve ödem atıcı özelliğinden dolayı zayıflamaya yardımcıdır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
Zeytin Yaprağı: Kolestrolü düşürücü, yağ yakıcı ve tokluk hissi verici etkileri bulunur. Kalp-damar sağlığını destekler. Ayrıca pankreası destekleyerek insülin direncini iyileştirici etkisi bulunur.
Kitre: Endokrin sistemini, özellikle salgı bezlerini etkiler ve tiroidin tembelliğini telafi ederek metabolizmayı hızlandırmaya katkı sağlar Kitre su ile temas ettiği zaman midedeki tüm sıvıların kıvamını artırıcı bir özelliği vardır. Dolayısıyla tokluk hissi verici özelliği vardır.
Kekik: Sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır. Antibakteriyel etkisi bulunur, iyi bakterileri besleyen, kötü bakterileri öldürücü etkisinden dolayı bağırsak florasını düzenler. Kolestrolü düşürmeye yardımcı olur. İdrar döktürücü etkisi bulunur.
Rezene: Sindirim sistemini düzenleyerek hazmı iyileştirir. İnsülin direncini iyileştirici etkisi vardır. İdrar söktürücü özelliği vardır.
Çay: Yeşil çay, siyah çay ve beyaz çay aynı bitkiden elde edilir. Bu bitki Camellia Sinensis’dir.
Yağ Yakıcı Kahve Nedir?
Ticari olarak yağ yakıcı kahveler olduğu gibi belirli bir tarif üzerinden kahveye çeşitli bitkilerin eklenmesiyle oluşturulmuş yağ yakan kahveler de mevcuttur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu tariflerin uzmanlar ve güvenilir kaynaklar tarafından veriliyor olmasıdır.
Yağ Yakıcı Diyet Nedir?
Yağ yakmaya yönelik hazırlanacak diyet kişiye özel düzenlenmeli; planlamada hastanın beslenme alışkanlığı, boy, ağırlık, sosyoekonomik durumu bilinmelidir.
-
- Basit ve rafine karbonhidrattan kaçınılması gerekmektedir, hazır paketli gıdalar, işlenmiş ürünler, çikolata, bisküvi, şeker oranı yüksek içecekler kan şekerinde ani yükselmelere ve kilo artışına neden olur.
- Yüksek yağlı yiyeceklerden ve yağda kızartılmış hamur işlerinden uzak durulmalıdır.
- Kompleks karbonhidratlara yer verilmesi gerekmektedir: Meyve, sebze, yeşillik, kurubaklagiller, keten tohumu, chia tohumu gibi bitki tohumları yüksek lif içerir. Lifli besinler kan şekerini ve kan kolesterolünü düşürür ve tokluk hissi sağlar.
- Öğün sayısı planlanmalıdır. Kişiden kişiye değişebilmekle beraber kişiye özel düzenlenen programda öğün düzeninin oluşturulması önemlidir.
- Porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. Her öğünde yenmesi gereken miktar, fizyolojik açlık, enerji ihtiyacı, o anki psikolojik durum ve iştah gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Fakat öğünlerdeki porsiyon miktarı kontrol altına alınmaz ve beslenmede dengesizlikler meydana gelirse vücut metabolizmal olarak bozulmaya başlar. Doğru porsiyon kontrolü, beslenme programı gibi kişiden kişiye değişebilir. Uzmandan destek alınabilir.
- Egzersiz yapılmalıdır. Günlük yapılan 45 dakika hafif tempoda yürüyüş veya egzersiz kan şekerini düşürür, oksijenlenmeyi artırır ve yağ yakımını sağlar.
- Aralıklı oruç yapılmalıdır. Son yıllarda aralıklı oruç ile yapılan çalışmalarda, aralıklı orucun kan şekerini düzenlediği, tokluk hissi sağladığı ve yağ yakımını sağladığı görülmüştür. En çok uygulanan model 16:8 modelidir. Bu model 16 saat açlık ve 8 saat tokluk sürecinin ifade eder.
- Aldığımız kaloriden daha fazlası yakılmalıdır. Vücutta yağ yakımı gerçekleşmesi için alınan kaloriden daha çok yakmamız gerekir. Bunun kontrollü sağlanması için beslenme uzmanları olan diyetisyenlerden destek alınmalıdır.
Yağ Yakıcı Besin ve Takviyeler Zararlı Mıdır?
Yağ yakıcı bitkiler, çaylar ve hapların fazlaca rağbet gördüğü bir zamandayız. Bu yüzden bilgileri uygulamak ve ürünleri kullanmak için önce detaylı bir araştırma yapılmalıdır. Bu bilgi ve ürünlerin güvenilir uzmanlar tarafından oluşturulmuş olmasına dikkat edilmelidir.
En İyi Yağ Yakıcı Nelerdir?
En iyi yağ yakıcılar kişiden kişiye değişebilir çünkü yağ yakımı metabolizmayı düzeltmeyi barındıran bir süreçtir. Yukarıda özetlenen yağ yakıcı besin, içecek ve bitkilerin etkinliği kanıtlanmış olmakla beraber her insanda etki ve etkinliği farklılık gösterebilir.
Spor Öncesi Yağ Yakıcı Besinler Nelerdir?
Karbonhidrat ve protein içerikli, yağı az olan bir besin tercih edilmelidir. Kişiden kişiye ve egzersizin türüne göre besin miktarları değişebilir.
- Sütlü kahve + 4 adet kuru meyve,
- Meyveli smootieler,
- Elma, armut, kivi, muz;
- Tam tahıllı ekmek ile yapılmış peynirli sandviç
- İçeriklerin doğal ve ev yapımı olmasına özen gösterilmesi gerekir.
Hazırlayan: Uzman Diyetisyen Sibel Ataseven
KAYNAKÇA
- Farrington, R., Musgrave, I. F., & Byard, R. W. (2019). Evidence for the efficacy and safety of herbal weight loss preparations. Journal of integrative medicine, 17(2), 87-92.
- Atkinson, M. D., & Atkinson, E. (2002). Sambucus nigra L. Journal of Ecology, 90(5), 895-923.
- Rosenbloom, C. (2012). Food and fluid guidelines before, during, and after exercise. Nutrition Today, 47(2), 63-69.
- Ravikumar, C. (2014). Review on herbal teas. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 6(5), 236.