Cilt sağlığı; güzellik, estetik ve benzeri “görünüm” ile ilgili hususlarda ön plana çıkan bir meseledir. Çeşitli hastalıklar, alerjik reaksiyonlar cilt problemlerinin oluşmasını tetiklerken burada oluşan rahatsızlıkların gözle görülüyor olması insanlar için ayrıca bir hassasiyet oluşturmaktadır.
Işıl ışıl ve pürüzsüz bir cilde sahip olmayı herkes talep eder. Sağlıklı bir cildi elde etmek çok mu güç? Cildimiz niçin her daim sağlıklı görünmüyor? Akne, sivilce gibi bilinen problemlerin yanında; cildin rengindeki dengesizliğin, morlukların, aşırı kuru-aşırı yağlı olma durumunun ve cildin ışıltısını kaybetmesinin sebepleri nelerdir? Cildimizi yalnızca güzellik için mi canlı tutmalıyız?
Güzellik, dış görünüm hemen herkesin dikkat ettiği bir meseledir. Bu dış görünümü güzelleştiren unsurlardan en önemlisi ise “cilt sağlığı”dır. Makyaj ve benzeri maddeler ile giderilmeye çalışılan estetik kaygılar aslında meselenin özü ile ilgilenildiği vakit daha da azalacaktır. Zira güzelliğin bağlı olduğu kollardan biri cilt sağlığıdır. Cildin sağlıklı olması ise vücudun sağlığından geçer.
Vücudun her bölgesinde olabileceği gibi ciltte oluşan sıkıntıların da öncelikle sebebi araştırılmalıdır. Vücudun yüzeyinde oluşan sağlıksız herhangi bir durum iç organların rutin akışının bozulduğu anlamına gelebilir. Dolayısıyla cilt problemleri başka bir hastalığın habercisi olabilir.
Cildin yüzeyi ve iç organlar arasındaki etkileşim sözü edilenin tam tersi bir akışla da sağlanır. Cilt, iç organları korumak için bir bariyer görevi görür; gelebilecek tüm hasarları önlemek adına mühim bir vazifesi vardır. Cilt dokusunun sağlam olması iç organların da sağlığının korunması anlamına gelir. Başta mikroplar olmak üzere vücuda girmemesi gereken maddeler ancak sağlıklı bir cilt tarafından korunur. Bu sebeple cilt yüzeyinde oluşan bir problem iç organların hastalığının sinyali olabildiği gibi tam tersi de mümkündür.
Birbirlerine ayna olan cilt ve bedenin sağlığı için hassas davranmak gerekir. Herkes tarafından farklı bilinen tedavi yöntemleri her cilt için uygun olmayabilir ve aksi sonuçlar doğurabilir. Bunun için cilt sağlığını korumak adına bazı adımları iyi bilmek ve uygulamalar esnasında bu adımlara dikkat etmek gerekir.
Cilt Sağlığım İçin Ne Yapmalıyım?
- Cildi Daima Temiz Tutun!
Temizlik, vücudun bütünü için kıymetlidir. Özellikle yüz, el ve ayak gibi dış maddelerle yoğunlukla temas halinde olan bölgelerin düzenli temizliği yapılmalıdır. Yüzü kir, yağ ve makyaj kalıntılarından arındırmak; her gün, sabah ve akşam olacak şekilde, yıkamak gerekir. Su ile temas cildin nefes almasını sağlayacak ve sivilcelenme başta olmak üzere birçok cilt problemini önleyecektir.
- Yüzü çok fazla yıkamak kuruluğa sebep olabilir. Bunun için sabahları ılık su, geceleri yumuşak bir sabun yahut cilt tipinize uygun bir temizleyici ile temizleyebilirsiniz.
- Cildinizin Hangi Tip Olduğunu Biliyor Musunuz?
Cildinizin yapısı hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Vücudumuz, cildimiz bize özeldir ve onun özelliklerini bilmeden sağlıklı olmasını, sağlıklı kalmasını beklemek yanlış olacaktır. Kullandığınız şampuandan sabuna, makyaj malzemelerinden kremlere kadar her ürün cilt tipinize uygun olmalıdır. Aksi fayda sağlamayacağı gibi zarara da uğratabilir!
- Cilt Tipimi Öğrendim. Yağlı ise de Nemlendirmek Şart mı?
Cilt, neme ihtiyaç duyar. Bu durum cilt tipi kuru olduğunda daha fazla ihtiyaç duymasını gerektirebilir. Fakat cildin nemini korumak başka yağlı olması başkadır. Burada önemli olan cilt tipinize göre nemlendirici seçmektedir. Yağlı ve akneye meyilli olan ciltler için yağsız nemlendiriciler kullanılabilir. Kremleri uygulamadan önce cildi temizlemek, yıkamak etkisini artıracaktır.
- Güneş Dost Mu Düşman Mı?
Güneş elbette insan sağlığı için oldukça mühimdir. Ondan da vücudun alması gerekenler vardır. Fakat çok kısa bir zaman içinde cilde zarar vermesi de mümkündür. Bunun için mutlaka hassas yapılı, güneş alerjili olmak gerekmez. Lekelenmeler başta olmak üzere birçok cilt problemi yalnızca güneşten kaynaklanabilir. Bu sebeple yaz-kış demeden güneş koruyucu kullanılmalıdır. Bazı nemlendiriciler bu özelliğe sahip olsalar da ayrıca güneş koruyucu uygulamak daha faydalıdır. Havanın kapalı olması da bu gerekliliği değiştirmez!
- Günde Kaç Litre Su İçiyoruz?
Günlük su tüketmenin faydası her alanda fazladır. Suyu düzenli ve yeterli miktarda içmek cildin ışıldaması için de en önemli hususlardan biridir. İç organların temizliği ve sağlığı için dikkat edilmesi gereken beslenme kurallarının yanında bolca su tüketmek cilt sağlığını da korumanın yolları arasındadır.
Meyve, sebze ve protein ağırlıklı beslenmek; şeker ve karbonhidrat yoğunluğu olan besinlere dikkat etmek cilt sağlığını destekleyecektir. Öyle ki şeker ve karbonhidratın fazla tüketilmesi cildin yaşlanmasına sebep olmaktadır.
- Kişisellik Önemli!
Havlu, makyaj malzemesi gibi kişinin kendine özel olması gereken maddelerin birden fazla kişi tarafından kullanılması cilt problemlerini beraberinde getirir. Bu noktada yalnız kendi kullandığınız ürünlerin bile kullanım sıklığına dikkat etmek gerekir. Cilde düzenli olarak temas eden havlular sıklıkla değiştirilmeli; cilde uygulanan krem, makyaj malzemesi gibi ürünlerin tarihleri kontrol edilmelidir.
- Makyajınızı silmeden uyumayınız!
- Burada da mı Uyku ve Stres?
“Stres her hastalığın başıdır” şeklinde halk arasında yaygın bir söz vardır. Hemen her hastalığın tedavisinde “stresten kaçınmak”tan söz edilmesi bu söylemi doğrular niteliktedir. Yeterince uykusunu almış, stresten uzak kalmış, dinlenmiş bir vücut eş zamanlı olarak tüm bölgelerin sağlığı için rol oynar. Uyku düzenini korumak ve stresten kaçınmak cilt sağlığını korumak için de önemli maddelerden biridir.
- Özellikle uyku esnasında yüze ve cilde temas eden çarşaf, yorgan ve yastık kılıflarının temiz ve tahriş etmeyen bir kumaşta olması cildin sağlığını korumakta fayda sağlayacaktır.
- Alkol ve Sigaradan Uzak Duralım!
Alkol ve sigara tüketimi insan sağlığına her noktada zarar verebilir. Bu maddelerin vücuda girmesi cilt rahatsızlıklarına da yol açmaktadır.
Cilt sağlığını tetikleyen belli başlı maddeler; cildin yeniden sağlığına, ışıltısına kavuşması için bir rehberdir. Öyle ki şifa hastalığın içinde saklıdır. Her şeyden önce tedavi, hastalığın tam teşhisi ile mümkündür. Bu yüzden ciltteki problemin ne olduğunu tespit etmek, nereden kaynaklandığını bulmak ve oradan sonra tedavisi için uygulamaya geçmek gerekir.
Cilt sağlığı beden sağlığındaki önemli rolü ile birlikte güzellik ve estetiğin tamamlayıcı unsurudur. Genel hatlarıyla cilt sağlığının öneminden söz ettiğimiz bu yazımızın ardından bilinen bazı cilt problemleri ve tedavisi için önerilerin bulunduğu yazılarımız gelecektir.
Sağlıkla…