Çakşır Otu Nedir? Çakşır Otu Faydaları

Doğal ortamda yetişen pek çok bitkinin insan sağlığına olumlu etkileri olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Çakşır otu, dünyada Hindistan coğrafyasında, ülkemizde ise Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde yetişmektedir. Adı çok fazla duyulmasa da çakşır otunun sayısız faydası bulunuyor. Özellikle kurak alanlarda yetişen bu bitkinin boyu 2-3 metreyi bulabilir. Görünüm itibarıyla da maydanoza benzeyen çakşır otu maydanoz ailesinden gelmektedir. 

Çakşır otunun çok sayıda türü bulunmaktadır. Ancak “Helizdağlı” ve “Kerkül” en bilindik türleri arasında bulunmaktadır. Ancak bu bitkiyi diğer doğal bitkilerden ayıran çok önemli bir özellik bulunmaktadır. O da bitkinin içerisinde süte benzeyen bir sıvının bulunmasıdır. Çakşır otunun yaprakları ve dallarını kırdığınız zaman içerisinden süte benzeyen beyaz renkte bir sıvı akmaktadır. Bu sıvı sebebi ile yöre halkı tarafından beyaz sıvısı ile tanınmaktadır.

Bağışıklığın güçlenmesinden cinselliğin artmasına kadar pek çok yararı bulunan çakşır otu hakkında merak edilen bütün detayları sizler için derledik!

Çakşır Otu Nedir?

Sarı yaprakları ile hemen hemen herkesin doğada gördüğü ancak adını tam olarak bilmediği sarı yapraklı otlar çakşır otu olarak karşımıza çıkıyor. Faydalarının çok fazla olduğu çakşır otu çeşitli formalarda çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. Peki, çakşır otu nedir? İşte bu şifa dolu bitki hakkında merak edilenler:

Maydanoz ailesinden gelen bu sarı bitki az nemli topraklarda kendi kendine 2-3 metreye kadar yetişebilmektedir. Özellikle tarla ve otoyolların kenarlarında görülen bu sarı yapraklı bitkinin bu kadar tanıdık gelmesinin sebebi de budur. Ancak bahçelerde yetişmesinin zor olduğu belirtilen bu bitki tarlalarda çok kolay bir şekilde yetişebilmektedir. 

Ülkemizin pek çok yerinde yetişebilen çakşır otu her yerde satılabiliyor. Bu sebeple de çakşır otuna ulaşım çok kolay. İçeriğinin çok faydalı olduğu ve özellikle sağlık alanında kullanılan bu bitkinin en kötü yönü kokusunun güzel olmaması. Çünkü içerisinde tanen, saponin, alkaloit, reçine ve nişasta bulunmaktadır. 

Vücudu toksinlerden arındıran çakşır otu kemik sağlığını korur, erkeklerin sperm sayısını ve cinsel isteğini artırır, kadınların adet dönemi kramplarını azaltır, şeker düşürür.. Kısaca pek çok derde devadır! Yararlarının bol olduğu bu bitki en çok tercih edilenler arasında olmasının nedeni de budur. 

Çakşır Oto Faydaları

Mucizevi bir bitki olarak da bilinen çakşır otunun en temel özelliği doğal bir afrodizyak olmasıdır. Dozunda tüketildiğinde çakşır otu faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hem kadında hem de erkek de cinsel isteği artırmaktadır. 
  • Erkeklerde sperm sayısının arttırdığını bu da çocuk düşünen çiftlerin bu otu tercih etmesine neden olmaktadır. 
  • Kramp ve kas gibi çeşitli ağrıları yok eder. Bu sebeple kadınlar tarafından da özellikle adet dönemindeki rahim kramplarını giderici etkisi amacıyla kullanılır. 
  • Vücutta biriken toksinlerin en hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. 
  • Kış mevsiminde ortaya çıkan mevsimsel hastalıklara karşı vücudu bir zırh gibi korur. 
  • Sinir sistemine yararlı olduğu bilinmektedir. Vücuda enerji ve zindelik verir. 
  • Kadın ve erkeklerde idrar yollarını temizleyerek özellikle idrar yolu enfeksiyonunun oluşmasını önler. 
  • Vücuttaki kan şekerini düşürüyor. Bu sebeple dikkatli ve dozunda kullanmak çok önemli. Çakşır otu kullanımında aşırıya kaçılmamalıdır. 
  • Eklem bölgelerindeki ağrıların giderilmesini sağlar. 
  • Özellikle kilo alma konusunda sorunu olanların yardımına koşmaktadır. İştah açıcı özelliği ile bilinen çalışır otu kilo almak isteyenlere önerilmektedir. Kilo verme sorununuz varsa çakışır otunu çok kullanmamanızı öneriyoruz.
  • Sakinleştirici bir etkisi bulunmaktadır. Bu sebeple depresyon haline karşı iyi bir yardımcı olabilir. 
  • Erkek üreme sistemi hastalıklarının tedavisinde yardımcı olmaktadır. Özellikle kan dolaşımını artıran çakşır otu çayı erkeklerin sıkça şikayet ettiği prostatit ve prostat adenomuna iyi gelmektedir. 
  • Cilt alanında da kullanılmaktadır. Bir miktar kullanıldığında cilt üzerindeki lekelerin ve izlerin giderilmesini sağlar. Aynı zamanda düzenli kullanıldığında sivilce oluşumunu da engeller. 

Bu kadar mucizevi bir bitkinin elbette fazla kullanımda zararları da olabilmektedir. Çakşır otu dozundan fazla kullanıldığı zaman tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle hamileler, emzirenler, kronik ya da başka hastalığı bulunan kişilerin tüketmemesi, tüketmek istemesi halinde de bir hekimden onay almaları tavsiye edilir. 

Çakşır Otu Nedir

Çakşır Otu Kullanan Kadınlar

Çakşır otu nasıl ki erkeklerde sperm sayısı ve kalitesini artırıyorsa, aynı şekilde kadınlarda da yumurta kalitesini ve sayısını artırmaktadır. Çakşır otu kullanan kadınlar hamilelik ihtimali ve doğurganlık oranının arttığını belirtiyor. Kadın erkek düzenli olarak kullandığında çocuk sahibi olma şansları artmaktadır. Bunun sebebi çakşır otunun yumurta kalitesini artırması ve düzenli kullanıldığında kadınlarda sağlıklı bir sperm ile döllenmeyi kolaylaştırmasıdır. 

Çocuk sahibi olmak için yapılan çalışmalar bazı kadınların üzerinde stres yaratabilmektedir. Bu da çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir. Ancak çakşır otunun rahatlama hissettirmesi sayesinde kadınlar bu dönemi stressiz rahat bir şekilde geçirebilirler. 

Çakşır otunun bütün bu faydaları göz önüne alındığında bu mucizevi bitkinin hamile kalmayı kolaylaştırıcı bir etkisi olduğu söylenebilir. Ancak çakşır otu kendi başına hamileliği kesin olarak sağlar demek de çok doğru olmaz. Doğal yollardan hamileliği kolaylaştırıcı etkisi bulunur. Bu tür doğal bitkilerin etkilerinin kişiden kişiye göre değişebileceği unutulmamalıdır. 

Ancak bunların yanında çakşır otunun kadınlar üzerindeki bir etkisinden daha bahsetmek gerekiyor. Özellikle adet dönemindeki kadınlarda bazen beklenmeyen etkiler görülebilmektedir. Her kadının adet dönemi kendine özel ve hastır. Bazı kadınlarda çakşır otu adet geciktirici etkiye neden olabilir. Ortalama 4-5 günlük bir gecikme yaşatabilen çakşır otu fazla tüketildiğinde ağrı verici bir duruma sebebiyet verebilir. 

Çakşır Otu Erkekler

Çakşır otu erkekler tarafından sıkça araştırılmaktadır. Bilinen şekli ile çakşır otu tam bir afrodizyak etkilidir. Cinsel gücü artıran bu bitki erkeklerdeki sperm sayısını ve kalitesini de artırmaktadır. Cinsel isteksizlik durumunda kullanıldığında cinsel isteği artırıcı özelliği devreye girmektedir. Bu sebepten erkeklerin çakşır otunu kullanması tavsiye ediliyor. Üreme kalitesinde resmen doğal bir reçete olan çakşır otu çok eski dönemlerde bile kökleri ezilerek bal ile tüketildiği bilinmektedir. Ülkemizde de Orta Anadolu, Doğu Anadolu, Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetişen çakşır bitkisi erkeklerde spermin kalitesi ve sayısının yanında hareketinin de artırdığı bilinmektedir. Bu şekilde çocuk düşünen çiftlerin şansının artırdığı belirtiliyor. 

Ancak çakşır otunun bu yararlarından yararlanmak için mutlaka dozunda ve düzenli kullanmak çok önemli. Son derece yararlı olan bu bitki dozajı artığında zararlı olup, sağlığı olumsuz olarak etkileyebilir. 

Hazırlaması açısından zahmetli olabilen çakşır otu kapsül formuyla da sıkça tercih ediliyor. Erkekler günlük hayat koşuşturması içerisinde çayı yerine çakşır otu kapsülünü tercih edebiliyor. 

Çakşır Otu Ne İşe Yarar

Çakşır otu insan vücuduna sağladığı yararlarla bilinmektedir. Özellikle ağrıların giderilmesi ve krampların ortadan kaldırılması konusunda destek verici olan bu bitki, vücudun dinlenmesini ve sakinleşmesini de sağlar. Çakşır otu ne işe yarar? İşte bilen hali ile çakşır otunun sağladığı yararlar:

İştah açıcı bir özelliği olması sebebi ile kilo alamayan kişilerin de yardımına koşmaktadır. Doğada kendiliğinden yetişebilen bu bitki kış aylarında grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi mevsimsel hastalıkların tedavisi için kullanılabilir. Gün içerisinde kendisini yorgun hissedenlere de yardımcı olan çakşır otu vücuda zindelik ve enerji verir. Erkeklerin tüketmesinin en önemli sebebi de budur. 

Hemen hemen herkesin bir dönem şikayetçi ve muzdarip olduğu idrar yolu enfeksiyonuna karşı da koruma sağlamaktadır. İdrar yollarını temizlediği için özellikle kadınların sıkça yakalandığı idrar yolu enfeksiyonu sorununu ortadan kaldırmaktadır. 

Bazı kadınlar adet dönemlerini ciddi ağrı ve kramplar içerisinde geçirebiliyor. Bu durum da ne yazık ki günlük hayatı olumsuz olarak etkiliyor. Rahmin kasılması ile ortaya çıkan adet dönemi ağrılarına çakşır otunun iyi geldiği bilinmektedir. Çakşır otunun faydaları arasında kramp ve kas ağrılarını azaltması bulunmaktadır. Düzenli olarak kullanıldığında eklem, kemik ve kramp ağrılarına iyi gelmektedir. Bu sebeple adet döneminde ya da adet dönemi yaklaşırken çakşır otu kullanmak kadınların o dönemi rahat geçirmesine yardımcı olmaktadır. 

Çakşır otunun çay formu ortalama 3 hafta boyunca düzenli bir şekilde kullanıldığında astım ve bronşit rahatsızlıklarına iyi geldiği tespit edilmişti. Süzgeçte süzüp ılık bir şekilde tüketeceğiniz çakşır otu çayının içerisinde bal, şeker ya da az miktarda pekmez ekleyebilirsiniz. 

Çakşır Otu Faydaları

Çakşır Otu Nasıl Kullanılır

Yukarıda da gördüğünüz üzere çakışır otu pek çok derde deva olmaktadır. Ancak bu bitki ile ilgili merak edilen başka bir konu da çakşır otu nasıl kullanılır? Sorusudur. Çakışır otu macun, yağ, toz, kök ya da kapsül halinde satılmaktadır. Macun, yağ ve kapsül şeklini günlük olarak tüketebilirsiniz. İsterseniz toz ve kök kısmından da günlük olarak çay şeklinde demleyerek de içebilirsiniz. Formlarına göre çakşır otunun kullanım şekli şu şekilde:

  • Çakşır otu kökü: Kurutulmuş bir şekilde satılan çakşır otu kökünü kaynamış su içerisine ekleyerek, çakşır otu çayı olarak tüketebilirsiniz. Demlenen çakşır otu çayının aç karına gün içerisinde 2-3 kere tüketilmesi sonucunda sperm sayısının arttığı belirtilmektedir. 
  • Çakşır otu yağı: yine küçük tüpler içerisinde satılan çakşır otu yağı zeytinyağı ile aynı miktarda karıştırarak cilt temizliğinde ve cilt lekelerinin tedavisinde kullanılabilir. 
  • Macun: Çakşır otunu isterseniz toz halinde temin ettikten sonra bal ya da pekmezle karıştırarak macun olarak da tüketebilirsiniz. Bu formda günde 2 kez bir tatlı kaşığı olarak etkisinin olabileceği belirtilmektedir. Unutmayın ki, fazlası zarar verebilir. Macun olarak tüketilen formu otun özellikle afrodizyak etkisini ortaya çıkarmaktadır. Bal ile pekmez karışımı dışında farklı bir tatlı ile karışımı önerilmemektedir. 
  • Çakşır otu yaprakları: Temin edeceğiniz çakşır otu yapraklarını özellikle yemeklerinizde tercih edebilirsiniz. Özellikle çakşır otu Doğu bölgelerimizde ince ince kıyılarak herkesin bildiği otlu peynirin içerisine eklenmektedir. 

Ancak not olarak belirtmemiz gerekir ki alerjik ya da hassas cilt tiplerinin bu ürünü kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekmektedir. 

Çakşır Otu Kapsül

Çakşır otu kapsül formu ile de sıkça kullanılmaktadır. Çayını demlemek ya da macun olarak hazırlamak için zamanı olmayan kişiler genellikle çakşır otunun kapsül formunu tercih etmektedir. Günlük olarak yemeklerden sonra 1 kapsül şeklinde sabah, öğle, akşam olarak kullanımı tavsiye edilmektedir. Bol su ile tüketildiğinde ürünün etkisi aynı diğer formlarda kullanıldığı gibi olmaktadır. Çakşır otu içerikli olan kapsüller takviye edici gıda olarak yararlıdır. 

Bu tür doğal bitkilerin kapsül formuna çoğu kişi soru işareti ile yaklaşmaktadır. Ancak tamamen doğal yöntemlerle üretilen çakşır otu kapsül formu, ürünün diğer kullanımları ile aynı etkiyi göstermektedir. Sadece ürünün tüketim açısından pratikliği bulunmaktadır. 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment