Et beni, tıbbi isimleriyle “krokordon, fibroepitelyal polip veya molluscum pendulum”dur. Her yaş ve cinsiyette görülebilen, genellikle 20 yaştan sonra ortaya çıkan ve koltuk altı, kasık, göz kapakları, genital bölge ve boyun gibi vücudun katlanan yerlerinde oluşan cilt lezyonlarıdır. Çok sık olmasa da göğüs ve sırt bölgesinde de görülebilir. Boyutları kişiden kişiye değişkenlik gösterebildiği gibi aynı kişide farklı boyutlarda olan benler görülebilir. Et beni yetişkinlerin %25 de görülür. Tıbbı açıdan zararsız olan et benleri cilt renginde, küçük bir bağlantı noktasıyla deriye bağlı olabileceği gibi cilt renginden farklı tonda da olabilir.
Et Beninin Diğer Benlerden Farkı Nedir?
Normal benlerin aksine et benlerinin kökü yoktur ya da yok denecek kadar küçüktür. Et beni, ince bir sapa sahiptir ve bu ince sap ile vücuda bağlanmıştır. Et benleri dokunulduğunda yumuşak bir yapıya sahiptir. Yuvarlak ya da asimetrik olabilen bu lezyonlar genellikle pürüzsüzlerdir; nadiren de olsa kırışık bir yapıya da sahip olabilir. Bazı et benleri, iplik gibi bazılarıysa pirinç tanesine benzer şekildedir. Çoğunlukla ten renginde olan et beni zaman zaman daha koyu renkte de olabilir. Et beni doğal yapısından dolayı bükülebilir. Bu bükülmeye bağlı olarak kan akışı durabilir ve rengi zamanla siyaha dönebilir.
Et Beni Neden Çıkar?
Et beninin oluşmasında birçok faktör rol oynar. Et beni, kolajen liflerinden ve kan damarlarından oluşur. Deri dokusunun düzensiz bir şekilde büyümesine bağlı olarak oluşan et beni, çoğunlukla genetik geçişlidir. Et beninin neden oluştuğu hakkında farklı araştırmalar yapılmış olsa da bu çalışmalar “et beni neden olur?” sorusuna bir cevap oluşturmada hala yetersizdir. Ancak bu araştırmaların ışığında aşağıda sıralanan etkenlerin et beni oluşumunda rol oynadığı söylenebilir:
- Gebelik döneminde oluşan hormon seviyelerindeki değişim,
- Aile üyelerinde et beni varlığı,
- Obezite,
- İnsülin direnci ve tip-2 diyabeti,
- Human papilloma virüs (HPV),
- Vücut kitle endeksi,
- Yüksek trigliserid,
- Bilinmeyen sebepler,
- Kıyafet ve aksesuarların cilt yüzeyine sürtünmesi
Et Beni Nasıl Görünür?
- Et beni boyutuna göre küçük bir sap ile deriye bağlanır.
- Ebatları 1 mm’den küçük veya ceviz büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Fakat yaygın olarak 1 mm ve 1 cm arasındaki boyutlarda görülür.
- Şekil itibarıyla iplik, nokta, nohut ve erik benzeri olabilir.
- Renkleri çoğunlukla cilt tonuyla aynıdır. Bazı durumlarda pembemsi veya daha koyu olabilir.
- Boyutları zaman içinde büyüyebilir.
Et Beni Kansere Dönüşür Mü?
Et beni kansere yol açmaz; et benlerinin tıbbi olarak zararı yoktur. Fakat estetik olarak kişileri rahatsız edebilirler. Bu yüzden et beni aldırmak için ameliyatlı veya ameliyatsız uygulamalar mevcuttur.
Et Benleri Kendiliğinden Geçer Mi?
Et benleri kendiliğinden düşmez veya kopmaz. Tedavi için tıbbi müdahale gerekmektedir.
Et Beni Nasıl Geçer? Et Beni Tedavisi Nedir?
Sağlık açısından sorunu olmayan bir et beni tedavi gerektirmese de tahriş olmuş, ağrıyan veya kanayan ya da estetik açıdan sorun yaratan et benleri tedavi edilmelidir.
Et Beni Aldırma Yöntemleri Nelerdir?
Kriyoterapi: Sıvı azot kullanılarak et beni dondurulur ve dondurulan et beni düşürülür.
Elektrocerrahi: Doku üzerine bilinçli bir şekilde yüksek frekanslı elektrik enerjisi verilerek et benine zarar verilir ve alınır.
Ligasyon: Cerrahi bir iplik yardımıyla et beni sıkılarak düşmesi sağlanır.
Cerrahi: Hastaya lokal anestezi uygulanır ve cerrahi bir operasyon uygulanarak et beni alınır.
Et Benine Yapılan Yanlış Müdahaleler Nelerdir?
- Zarar vererek kaşımak.
- Elle koparmak.
- İple sıkmak.
- Asitli ilaçlar sürmek.
- Kimyasal ve mekanik tahrişlere maruz bırakmak.
Et Beni Kesilirse Ne olur?
Et beni bilinçsizce kesilirse veya yukarıdaki yanlış müdahaleler uygulanırsa et beninde tahriş, kanama, enfeksiyon ve yanık gibi önemli derecede problemlere neden olabilir.
Et Beni Koparsa Ne Olur?
Et beninin koparılması durumunda yaşanacaklar yukarıda belirtilen et beninin kesilmesiyle ortaya çıkan durumlar ile benzerlik gösterir. Sonuç olarak vücutta istenmeyen durumlar meydana gelir.
Et Benini Düşürmede Doğal Tedavi Yöntemleri
- Elma sirkesi,
- Limon suyu,
- Çay ağacı yağının düzenli olarak et beninin üzerine sürülmesi et benlerinin düşmesinde etkili olabilir.
Eczanede Satılan Et Beni İlacı Var Mıdır?
Et beninin tedavisi herhangi bir ilaç ile mümkün değildir.
Hazırlayan: Uzman Diyetisyen Sibel Ataseven
KAYNAKÇA
- Harbutluoğlu, M. K., Karaman, G., Şendur, N., Şavk, E., Uslu, M., Yenisey, Ç., & Güney, E. (2011). Molluskum pendulum ile karbonhidrat metabolizması bozukluğu arasındaki ilişkinin araştırılması.
- James, W. D., & Berger, T. G. (2006). Elston DM Andrews Diseases of the Skin. Clinical Dermatology//Saunders Elsevier, 10.
- Allegue F, Fachal C, Pérez-Pérez L: Friction induced skin tags. Dermatology Online Journal 2008;14:18.