Melek otu özellikle yol kenarlarında, dere yakınlarında, kaya diplerinde ve ağaç yanlarında sıkça görülen ve hemen hemen herkesin aşina olduğu bir bitkidir. Çoğu kişinin görüp önemsemediği o otun sayısız faydaları bulunuyor. Melek otu tıp alanında kullanılabilen bitkiler arasında bulunmaktadır. Özellikle Çin’de jinekoloji ve romatizma alanlarında tercih edilmektedir. Faydalarının sayısız olduğu melek otu son derece hoş kokulu bir bitkidir. Özellikle Asya ve Amerika’nın bir bölgesinde yetiştirilmektedir.
Melek otunun dünya üzerinde bilinen 9 farklı türü bulunmaktadır. Hastalıklarda şifa bulunması amacıyla kullanılan melek otu keşfedildiği dönemlerde ilk olarak tedavi amaçlı kullanıldı. Daha sonraki dönemlerde ise ilacın yanında hoş kokusu sebebiyle parfüm şişelerine girmeye başladı.
Melek Otu Nedir?
Melek otu maydanozgillerin ailesinden gelmektedir. Ortalama 2-4 yıllık ömrü bulunan melek otu görünümü ile sarımsı yeşil ya da açık yeşil hali ile doğada bulunmaktadır. İçlerinin boş, dışının ise kahverengi bir renkte olduğu melek otu yukarıya doğru az çatallı bir formdadır. Kökleri ise sünger şeklindedir. Çiçekleri ise beyaz tomurcuk görünümündedir. Gördüğü zaman hemen hemen herkesin aşina olduğu melek otu “Angelica Officinalis” olarak da adlandırılmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yetişen bu bitki ülkemizde de bazı yerlerde üreyebilmektedir.
Melek Otu Faydaları
Melek otunun son derece etkili faydaları bulunmaktadır. Ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yetişen melek otu faydaları tek tek şu şekilde sıralanabilir:
- Melek otu özellikle kadınlarda adet dönemi sancılarının hafifletilmesi için tercih edilmektedir. Bu dönemdeki rahim kramp ve ağrıları çok can sıkıcı olabiliyor. Bu dönem gelmeden 1-2 gün önce içmeye başlayacağını melek otu çayı ağrıların hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
- İshal kesici özelliği bulunmaktadır. Sindirim sistemini de düzenlemektedir.
- Erkekler açısından ise kullanıldığında afrodizyak özelliği olduğu bilinmektedir. Enerji vererek erkeklerin daha formda olmasını sağlamaktadır.
- Kilo almak isteyenlerin mutlaka tercih etmesi gereken melek otu iştah açıcı özelliği ile bilinmektedir. Yapraklarından demleyerek tüketebileceğiniz melek otu çayı midenin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak tüketildiğinde ise kilo aldırmaktadır.
- Melek otu içerikli özel yağlar ile vücuttaki yaraların tedavisinde kullanabilirsiniz.
- Yapılan araştırmalar sonucunda melek otunun içerisinde bulunan kumarin maddesi kan sulandırıcı özelliği ile bilinmektedir. Kan damarlarını da genişleten melek otu pıhtılaşmalarda etkilidir. Ancak bu özelliği ile kullanılması halinde mutlaka bir doktorla iletişim halinde olmanız gerekmektedir.
- Yapraklarını beklettiğiniz suyu kullanarak cilt temizliği yapabilirsiniz.
- İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu için kullanabilirsiniz.
- Doğum yapan kadınların sütünü artırdığı bilinmektedir. Bu sebeple emzirme dönemindeki kadınların tüketmesi gerekmektedir. Yine de bu konu için bir uzmandan destek almanız önerilmektedir.
- Melek otunun kurutulmuş kökünden elde edilen tozlarla saçınıza bakım yapabilirsiniz. Saçın uzamasını engelleyen zararlı bakteriler bu şekilde yok edilebilir.
- Uyku sorunu olanlar için de melek otu çok yardımcı olmaktadır. Uykudan 1-2 saat önce alınan melek otu çayı uykuya dalınmasını kolaylaştırmaktadır.
- Melek otu cilde faydaları ile de bilinmektedir. Cilt bakım rutinlerinize melek otu suyundan yaptığınız karışımı kullanabilirsiniz.
Melek Otu Ne İşe Yarar?
Melek otunu hem kök hem de toz formunu bütün yararları için kullanabilirsiniz. Bu kadar yararlı bir bitkinin ne işe yaradığını merak edenler için melek otu ne işe yarar? Sorusuna cevap aramaktadır. Özellikle kilo almak isteyenlerin yardımına koşmaktadır. Genel olarak melek otunun iyi geldiği rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:
Kan pıhtılaşmasını engeller. Bu şekilde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmektedir.
Adet döneminin daha rahat ve ağrısız bir şekilde ilerlemesini sağlar. Adet söktürücü özelliği ile rahim kasılmalarını azaltır.
Kilo alma sorunu olanlar için melek otu yardımcı olmaktadır. İştah açıcı olan melek otu çayını kilo sorunu olanların bu sebeple tüketmemesi tüketmesi gerektiğinde de kontrollü tüketmesi gerektiği belirtilmektedir.
Melek otu sektör içerisinde çeşitli formlarda bulunabilmektedir. Ancak kullanım açısından en sık tercih edilen şekli melek otu içeren takviye edici gıda türüdür. Bununla birlikte en önemlisi anne sütünü artırması. Yenidoğan bir bebeğin ortalama 2 yaşına kadar anne sütü alması sağlığı açısından çok yararlıdır. Gelişimini tamamlaması gereken bebeğin alması gereken vitamin ve mineraller anne sütü aracılığı ile aktarılmaktadır. Bu noktada devreye giren melek otu anne sütünü artırması ile kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Annenin sütünün artması hem bebeğini daha kolay beslemesi, hem su ihtiyacını karşılaması hem de gerekli vitaminleri almasına yardımcı olmaktadır.
Melek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Melek otunun yağ, çay, kuru ot hali çok fazla tercih edilmektedir. Yağ formunda kullanmak isteyenler melek otu yağı nasıl kullanılır? Sorusuna cevap aramaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta melek otunun ağız yolu ile kullanılmaya uygun olmamasıdır. En sağlıklı şekilde verim alabilmek için deriye masaj şeklinde uygulanması gerekmektedir.
Ağrı ya da sancı olan bölgeye bir miktar pamuk üzerine damlattığınız melek otu yağını sürerek rahatsızlığınızın giderilmesi için kullanabilirsiniz.
Her doğal bitkide olduğu gibi melek otu yağının da mutlaka dozunda kullanılması gerekmektedir. Kullanımda aşırıya kaçılması halinde melek otunun kan basıncını yükselttiği bilinmektedir. Aynı zamanda keskin kokusu sebebi ile solunum rahatsızlıklarına da sebebiyet verebilir. Melek otunun çok güçlü bir bitki olduğu unutulmamalıdır. Kullanımda doktora danışmak daha doğru bir karar olacaktır.
Her ne kadar kalp sağlığına iyi gelse de kalp krizi riski olanların da melek otundan uzak durması tavsiye edilmektedir.
Doğada ham hali ile kolay bir şekilde bulunabilen melek otu kökünün kesinlikle çiğ bir şekilde tüketilmemesi gerekmektedir. Bu durum ne yazık ki zehirlenmelere sebebiyet verebilir.
Melek otu kapsül formu içerisinde çeşitli bitkileri de barındırmaktadır. Hekimzade melek otu kapsül formu çin melek otunun yanı sıra hayıt tohumu, kuşburnu, rezene, çemen, ısırgan tohumu ve karnıyarık otu gibi doğada yetişen pek çok yararlı otu içerisinde bulundurur. Melek otu tableti günlük olarak kullanıma uygundur.
Melek Otu Kilo Aldırır mı?
Melek otu iştah açıcı bir özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple kilo almak isteyenlerin kullanabileceği belirtilmektedir. Melek otu kilo aldırması ile kilo alma sorunu yaşayanlar tarafından tercih edilmektedir. Ancak zayıflatıcı özelliği de olduğu söylenmektedir. Zayıflatıcı etkisinden yararlanmak için her yemekten önce ortalama 15-20 dakika kadar önce bir bardak kaynamış suya bir miktar kuru melek otunu ekleyerek demlenmesini sağlayın. Yemeklerden önce tüketilmesi halinde zayıflamaya yardımcı olduğu söylenmektedir.
Ancak her durumda melek otunun ilk özelliğinin kilo aldırıcı olduğu unutulmamalıdır.
Melek Otu Çayı Nasıl Demlenir?
Maydanozgillerin familyasından olan melek otu görüntü itibarıyla da maydanoza benzemektedir. Doğada 3 metreye kadar ulaşabilen melek otu çay formu çeşitli faydalar amacı ile tüketilebilmektedir. Peki, melek otu çayı nasıl hazırlanır?
Melek otu kökünü ortalama 2 kahve kaşığı kadar sıcak suyun içerisinde ekleyin. Asla bu şekilde kaynatmayın. Kaynamış bir suyun içerisine (200 ml) ekleyerek demlenmesini sağlayın. Daha sonra da süzerek tüketin.