Sinirsel rahatsızlıklar insanların ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Tedavisi zor olan nörolojik rahatsızlıklara mutlaka dikkatle yaklaşılması gerekir. Son dönemde gündemden düşmeyen Myastenia Gravis hastalığı da sinirsel hastalıklar arasında yer alır. Sinir sistemine ilişkin bu hastalığın tedavisi için tıbbi destek alınması gerekir. Kişinin sinir ve iskelet sistemini olumsuz etkileyen Myastenia Gravis hastalığı ile ilgili bilinmesi gereken detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Myastenia Gravis Ne Demek?
Sinir ve iskelet sistemi hastalıklarının başında gelen Myastenia Gravis nedir sorusunun yanıtını verirken bu hastalığın nörolojik bir sorun olduğunu belirtmek gerekir. Myastenia Gravis, bazı biyokimyasal mekanizmalar yüzünden sinir hücrelerinden iskelet kası hücrelerine iletilen sinyallerde aksama yaşandığı için kaslarda güç kaybına neden olan bir hastalıktır. Kasların hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına neden olan Myastenia Gravis hastalığı vücudun pek çok farklı yerinde görülebilir.
Myastenia Gravis hastalığının şiddeti farklı kas gruplarında ortaya çıkabilir. Hastalık hafif etki gösteriyorsa küçük kas gruplarında oluşurken, vücut geneline yaygın kas güçsüzlüğüne de sebep olabilir. İnsanın kendini yorgun hissetmesi ve kaslarını istediği gibi hareket ettirememesine neden olan Myastenia Gravis hastalığının tedavisi mümkündür. Eğer Myastenia Gravis hastalığı çok şiddetli yaşanırsa diyafram gibi hayati önem taşıyan kas gruplarını bile olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle Myastenia Gravis şikayetinde mutlaka uzman hekime muayene olmakta fayda vardır.
Myastenia Gravis Nasıl Ortaya Çıkar?
Sağlıklı kişilerin sinir sisteminde nöronlar arası sinyali verilen ve kaslarda sinir hücreleri boyunca iletilen kasılma komutunun aktarımı belirli aracılarla gerçekleştirilir. Bunlar sinir hücrelerinin uç kısmında bulunan asetilkolin adı verilen moleküllerdir. Sinir hücresi tarafından üretilen asetilkolin, kas hücresindeki reseptöre uyumlanır ve böylelikle bu kasa kasılma komutu verir. Sağlıklı insanda gerçekleşen bir dizi reaksiyon sonucunda kas grubunun hareket etmesi sağlanır.
Ancak Myastenia Gravis hastalığı meydana geldiğinde kasa giden komutlarda sinirsel bazı problemler yaşanır. Vücudun kendi kas hücrelerini sanki bir tehdit gibi algılaması yüzünden sinir hücreleri ile kas hücreleri arasındaki iletişim bozulur. Asetilkolin reseptörlerine saldırı olduğunda bu moleküllere karşı antikor gelişir. Bunun sonucunda kas grubunda hareketi sağlayan asetilkolin reseptörleri hızla azalır. Sinir hücreleri tarafından üretilen aseltilkolin molekülleri azaldığı için kaslara aktarımı sekteye uğrar. Doğal olarak kas hücreleri kasılma veya hareket etme uyarısı alamadığı için kaslarda kısıtlama görülür.
Myastenia Gravis Hastalığı Neden Olur?
Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilecek Myastenia Gravis hastalığının bazı sebepleri vardır. Bağışıklık sisteminin kas hücrelerini tehdit olarak algılamasıyla meydana gelen bu hastalık hakkında araştırmalar devam ediyor. Çünkü kas hücrelerine karşı antikor geliştirilmesinin sebepleri henüz tam olarak anlaşılmayan bir konudur. Çalışmalara göre bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini tehdit görmesi durumundan önce geçirilen bir viral enfeksiyon Myastenia Gravis hastalığına neden olabilir.
Öte yandan Myastenia Gravis hastalarının yaklaşık yüzde 15’i timüs bezinde tümör dokusuna sahiptir. Timüs bezi, bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin üretildiği temel organ olduğu için tedavi sırasında timoma saptanan kişilerde timüs bezinin çıkarılması yüzünden nörolojik problemler yaşanabilir. Myastenia Gravis nedeni, bağışıklık sisteminin kas hücrelerini tehdit görmesine neden olan farklı sağlık sorunlarından biri olarak görülebilir. Araştırmalara göre bu hastalık çoğunlukla 40 yaş üstü kadınlarda görülmektedir.
Myastenia Gravis Belirtileri Nelerdir?
Her yaşta meydana gelen hastalıklardan Myastenia Gravis genellikle 40 yaşından sonra bazı belirtilerle ortaya çıkar. Temelde sinir hücreleri tarafından gönderilen kasılma hücresinin kas hücresi tarafından kabul görmemesi bu hastalığın belirti göstermesine yol açar. Kaslarla alakalı belirtilerin arkasında Myastenia Gravis hastalığının yattığı anlaşılabilir. Kadınlarda daha yaygın görülen Myastenia Gravis belirtileri arasında şunlara dikkat edilmelidir:
- Kaslarda güçsüzlük
- Vücut genelinde yorgunluk
- Göz kapağı düşüklüğü
- Çift görme
- Konuşmada zorluk
- Yüz felci
- Halsizlik ve yorgunluk
- Yutma ve çiğneme güçlüğü
- Diplopi
- Yürümekte zorlanma
- Nefes darlığı
- Yutma güçlüğü
- Kol, bacak, boyun ve ekstremitelerde zayıflık
Myastenia Gravis hastalarında görülen ilk belirtilerden biri göz kapaklarının istemsiz olarak düşmesidir. Myastenia Gravis hastalarının yarısında göz kapağı düşmesi olarak bilinen pitozis durumu oluşur. Bu sorun genellikle günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkar ve akşam olduğunda göz kapağı iyice kapanabilir. Buna bağlı olarak hastalarda diplopi adı verilen çift görme soru
Myastenia Gravis Nasıl Anlaşılır?
Myastenia Gravis hastalığında vücudun bazı bölgelerinde veya genelinde hissedilen kas güçsüzlüğü giderek artar. Kişinin hareket ettikçe daha şiddetli kas ağrısı ve güç kaybı yaşadığı görülür. Bu hastalıktan olumsuz etkilenen kaslar genellikle büyük kas grupları olduğu için örneğin saç tarama, eşya kaldırma veya diş fırçalama gibi hareketlerde zorluk yaşanır. Myastenia Gravis hastalığı tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınmadığı zaman ilerleyen bir hastalıktır. Hastalıktan olumsuz etkilenen kas grupları günden güne farklılık gösterebileceği için tek bir kas grubuyla sınırlı kalmaz.
Myastenia Gravis hastalığının ilk dönemde tedavi edilmediğinde ilerleyen dönemde hayati önem taşıyan organları olumsuz etkileme riski vardır. Vücut için hayati öneme sahip olan diyafram gibi solunum kasları Myastenia Gravis hastalığından olumsuz etkilenebilir. Bu tür durumlarda kişide solunum güçlüğü yaşanır ve acil müdahale gerekir. Bu belirtilere ek olarak hastaların yaklaşık yüzde 15’inde timüs bezi tümörü görülebilir.
Tıbbi adıyla timoma adı verilen bu durum tedavi edilmediği zaman tümörün büyümesine bağlı olarak bazı belirtileri oluşur. Bası nedeniyle hastada nefes almada ve yutkunmada güçlük meydana gelir. Ayrıca konuşmada zorluk ve sesin kabalaşması da Myastenia Gravis hastalığını anlama yolları arasındadır. Myastenia Gravis iyileşir mi sorusunun yanıtını verirken öncelikle bu hastalığın uzman hekimler tarafından tanı yöntemleri uygulanarak teşhis edilmesi gerekir.
Myastenia Gravis Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Myastenia Gravis hastalığı anneden bebeğe geçebildiği için yukarıdaki belirtileri gören kadınların en kısa sürede muayene olması gerekir. Bu belirtilere sahip olan kişilerden ilk olarak detaylı hastalık öyküsü alınır ve ayrıntılı fiziki muayene yapılır. Bu incelemelerin dışında doktor kas gücü, kas refleksi ve nörolojik bulguları değerlendirir. Ayrıca kan testi, EMG adı verilen yöntem ve diğer görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.
Myastenia Gravis Nasıl Tedavi Edilir?
Tıp dünyasında Myastenia Gravis hastalığı ile ilgili araştırmalar devam ederken bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu yüzden hastalıkla mücadelede genel olarak şikayetlerin ortadan kaldırılıp hastalığın kontrol altına alınması hedeflenir. Myastenia Gravis tedavisi sırasında uygulanana yöntemler arasında şunlar vardır:
- Bağışıklık baskılayıcı ilaçlar ve kas güçsüzlüğünü gideren ilaçlar
- Timoma durumunda cerrahi müdahaleyle timüs tümörünün çıkarılması
- Hastanın kanını ayrı bir cihazla temizleyip antikordan arındıran plazmaferez yönetimi
- İntravenöz immünglobulin yöntemi (IVIG)
Bazı ilaçlar Myastenia Gravis hastalığı belirtilerini daha şiddetli hale getirme riski taşır. Bu yüzden düzenli kontroller yapılması Myastenia Gravis hastalığı erken dönemde tedavi edilmediğinde ilerler ve solunum kaslarını olumsuz etkilerse hayati risk taşır.
Myastenia Gravis Hastalığına İyi Gelen Tıbbi bitkiler
Nörolojik bir hastalık olan myastenia gravis hastalığının tedavisini desteklemek için tıbbi bitkilerden yararlanmak mümkündür. Vücutta organ ve dokular arasında uyum ve senkronizasyon bozulursa otoimmün saldırılar artar. Vücut dengesini yeniden kazanmak bitkilerle mümkün olabilir. Vücudun arındırılması, emilim mekanizmasının desteklenmesiyle bağışıklık sitemi güçlendirilebilir ve otoiümün saldırının azaltılması sağlanabilir. Doğru tıbbi bitkiler ile yaşam kalitesinin iyileştirebilirsiniz ve hastalıkla daha kolay mücadele edebilirsiniz.
- Myastenia Gravis hastalığının nörolojik kökenli olması, farklı belirtiler ortaya çıkarır. Kas ağrısı ve güç kaybı gibi belirtiler sebebiyle hayatınızı sürdürmekte zorlanabilirsiniz. Bu nedenle doğru tedavinin uygulanması son derece önemlidir.
- Geleneksel tıpta nörolojik hastalıklar, kas hastalıkları ile ilgili birçok tıbbi bitki kullanılmaktadır.
- Yoğurt otu: Otoimmün kaynaklı rahatsızlıklarda etkisi bilinen bir bitkidir. Organ ve dokuların arasındaki uyumu tiroid bezi üzerinden sağlar, vücuttaki dengenin yeniden sağlanmasında etkilidir.
- Mercanköşk: Nörolojik rahatsızlıklarda ve kas hastalıklarında etkilidir.
- Karabaş otu: Geleneksel olarak yüzyıllardır nörolojik hastalıkların tedavi edilmesinde etkili bir bitkidir. Vücuttaki oksidatif stresi azaltarak oksijenlenmeyi artırır, beyin ve kas sistemi arasındaki uyuma destek olur.
- Çoban Çökerten: Kan dolaşımına destek olur, kasları güçlendirmede etkilidir.
- Civanperçemi: Vücuttaki ağır metallerin atılması, bağışıklığın güçlendirilmesi ile nörolojik rahatsızlıklarda etkilidir.
- Kırmızı Ginseng: Çin tıbbında yaygın kullanılan bu bitkinin kasları güçlendirdiği bilinmektedir.
Bu faydalı bitkiler bir araya geldiğinde, nörolojik rahatsızlıkların giderilmesinde daha fazla olumlu etki elde edilir. Hastalıkların sebeplerinin iyileştirilmesi kalıcı çözüm için önemlidir. Bitkilerin çok yönlü etkilerinden faydalanarak birden çok sistemi aktive edilebilir ve vücut arındırılarak bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması engellenebilir.