Sık Sık İdrara Çıkma Sorunu ve Tedavisi

Vücutta gerekli olmayan sıvı ve maddeler, idrar ile dışkı yoluyla vücuttan atılır. Günlük idrar sıklığı, vücudun metabolizması ve böbreklerin sağlıklı çalışması açısından önemli bir veridir. Günde çok sık idrara çıkan kişilerde bazı organlarda sağlık sorunu yaşanabileceği gibi genel vücut sağlığını da olumsuz etkileyen durumlar olabilir. Sık sık idrara çıkma konusunda merak ettiğiniz tüm detayları ve en sık sorulan soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Sık Sık İdrara Çıkma Sorunu Nedir?

Halk arasında sık sık idrara çıkma şeklinde tanımlanan sorun, kişinin devamlı küçük tuvaletini yapma ihtiyacını gösterir. Gece veya gündüz fark etmeksizin çok sık idrara çıkmak, hem vücudun dengesini bozacağı gibi hem de kişinin hayat kalitesini düşürür. Bireyin gün içinde normalden daha sık idrara çıkması veya çıkma ihtiyacı hissetmesi bu sorunun temelini oluşturur. Sık idrara çıkmanın klinik bir rahatsızlık olduğunu söyleyebilmek için şikayetin durumuna bakmak gerekir. 

Sık Sık İdrara Çıkma Neyin Belirtisi?

Sık sık idrara çıkmak klinik bir vaka olabileceği gibi tıbben normal bir düzeyde de olabilir. Kişinin tuvalete gitme ihtiyacının bir anda gelmesi ve yakınlarda tuvalet bulunmamasından dolayı kaygı yaşaması gibi durumlar insanın yaşam kalitesini düşürür. Sık idrara çıkma bireylerde fiziksel ve psikolojik şartlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Dolayısıyla bu sorunun doğrudan şu hastalığın belirtisi olduğunu söylemek doğru olmaz. Bazı önemli sağlık sorunları açısından uyarıcı niteliği bulunan sık sık idrara çıkma birden fazla hastalığın belirtisi olabilir. Eğer ciddi seviyede sık idrara çıkma şikayetiniz varsa, mümkün olan en kısa sürede uzman bir hekim tarafından muayene edilmenizde fayda vardır.

Sık Sık İdrara Çıkmanın Nedenleri Nelerdir?

Sık Sık İdrara Çıkmanın Nedenleri Nelerdir?

Sık sık idrara çıkma ihtiyacının nedenleri tıbbi veya psikolojik açıdan değerlendirilebilir. Sık idrara çıkma nedenleri arasında genel olarak böbrek fonksiyonlarında yaşanan sıkıntılar ön planda olur. İdrar ile böbrek çalışması bağlantılı olduğu gibi idrar yollarındaki sorunlar da kişinin sık sık tuvalet ihtiyacı yaşamasına neden olabilir. Vücudun olağandan fazla idrar üretmesine neden olan genel sağlık problemleri ile dışsal koşullar arasında şunlar öne çıkmaktadır:

  • İdrar yollarında enfeksiyon olması
  • Kahve, çay gibi idrar söktürücü etkisi olan içeceklerin fazla tüketilmesi
  • Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet belirtileri
  • Kadınlarda gebeliğin son 3 ayında bebek ve rahim hacminin artması 
  • İdrar söktürücü özelliği bulunan tıbbi ilaçların kullanımı
  • İleri yaşla mesaneyi tutan kaslarda zayıflık olması
  • Böbrek yetmezliği ve prostat bezinin büyümesi gibi iç organ hastalıkları
  • Nörolojik problemlerin olması 
  • Kadınlarda vajina ve vulva enfeksiyonları
  • Ürojinekolojik sorunlar 

Bu tür durumlar kişide sık sık idrara çıkma ihtiyacı oluşturabilir. Gece sık idrara çıkma sorununa yol açan faktörler arasında böbrek taşları da bulunur. Böbrek taşları idrar yolunu tıkadığı için idrar sıklığında artış meydana getirir. Ayrıca dışardan darbe alan kişilerde travmaya bağlı sık sık idrar yapma ihtiyacı olabilir. Fiziksel travmalar, kişinin idrar yolunda daralma meydana getirirse sık sık tuvalete gitme durumu ortaya çıkar.

Sık Sık İdrara Çıkma Hangi Hastalıklarla İlgili?

İdrar yollarıyla ilgili hastalıkların sık sık idrara çıkma belirtileri arasında önemli bir yere sahip olduğunu söylemek gerekir. Kadınlarda ürejineokolojik sorunlar idrar yolunun fonksiyonunu bozabilir. Kadınlarda idrar yolunun son kısmı olan üretrada yaşanan problemler idrar kaçırma ve ani idrara çıkma isteği meydana getirebilir. Kadınlarda sık idrara çıkma nedenleri arasında ürejinekolojik hastalıklar önemli bir paya sahiptir.

Öte yandan hamilelik döneminde de kadınlarda sık sık idrara çıkma durumu meydana gelir. Çünkü gebeliğin ilerleyen aylarında bebek hacmi büyüdüğü için idrar yollarındaki baskı artar. Genellikle hamileliğin son 3 ayında sık sık idrara çıkma ihtiyacında artış görülür. Kadın veya erkek fark etmeksizin böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları, diyabet ve nörolojik problemler idrara çıkma sıklığını arttırır. Ayrıca prostat bezinde büyümeye neden olan bazı hastalıklar, mesaneye baskı yaptığı için gece tuvalete çıkma ihtiyacı doğurabilir. 

Norma Bir İnsan Kaç Saatte Bir İdrara Çıkar?

Normal koşullarda insanın idrara çıkma sıklığı kişinin yaşına, yaşam tarzına ve metabolizma durumuna göre farklılık gösterebilir. Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı günde en az 4 en fazla 8 olacak şekilde olabilir. Geceleri tuvalete kalkmak için uyanıp birden fazla idrara çıkanlar için anormal bir durum olduğunu söylemek gerekir. Gün boyunca 8’den fazla idrara çıkma durumu, idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir. Eğer gece ve gündüzde toplamda 8-10 kere idrara çıkıyorsanız bazı hastalık belirtilerini gözlemlemeniz gerekebilir.

Sık Sık İdrara Çıkma Zararlı Mıdır?

İdrara çıkma sıklığı her insanda farklılık gösterebilir. Kişinin gün içinde tükettiği su ve kafeinli içecek miktarı idrara çıkma sıklığı üzerinde etkilidir. Özellikle günde sık sık çay, kahve gibi kafeinli içecekler veya bira gibi alkollü içecekler tüketenlerde idrara çıkma sıklığı artar. Erkeklerde sık idrara çıkma belirtilerinde bu tür dışsal faktörlere dikkat etmek gerekir. Ancak sıvı tüketimi dışında günde 8-10 defa idrara çıkma şikayeti varsa bunun arkasındaki sebepler irdelenmelidir. Kişinin yaşam kalitesini bozan idrara sık çıkma sorunu zamanında tedavi edilmezse bazı sağlık sorunlarının ilerlemesine neden olabilir.

Sık Sık İdrara Çıkma Nasıl Tedavi Edilir?

Bir kişinin idrara çıkma sıklığını tıbbi açıdan değerlendirmek için uzman hekim muayenesi şarttır. Bazı kadın ve erkeklerde böbrek fonksiyonu hızlı çalıştığı için idrara çıkma sıklığı normalden fazla olabilir. Kişide sıkıntı yaratan idrara çıkma sıklığını tedavi etmek için öncelikle bu soruna neden olan faktörler gözden geçirilmelidir. Diyabet hastalığı şüphesi olan kişilerde mutlaka kan şekeri ölçümü yapılması ve teşhis kesinleşirse glikoz kontrolü sağlanmalıdır.

İdrar yolları enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyon durumlarında antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ancak antibiyotik tedavisi 1 haftayı geçmeyecek şekilde uygulanmaktadır. Günümüzde antibiyotiğin uzun kullanımlarda bağırsak florasını bozduğu, böbrek yetmezliğine sebep olduğu ve daha farklı rahatsızlıklara sebep olduğu bilinen bir gerçektir.

Günlük 3 litrenin üzerinde sıvı alımından uzak durması, stres yönetimi sağlaması ve vücut sıcaklığını koruması tedavide etkilidir. Fazla miktarda idrar söktürücü özellikteki gıdalardan uzak durmak faydalıdır. Sık sık idrara çıkma evde tedavisi için bu şikayeti yaşayanların sıvı tüketimine dikkat etmesi tavsiye edilir.

Sık Sık İdrara Çıkmaya Ne İyi Gelir?

Genel olarak böbrek fonksiyonlarında veya idrar yollarında yaşanan hastalıklara bağlı olan idrara çıkma sıklığı azaltılabilir. Sık sık idrara çıkma bitkisel tedavisi için kullanılan tıbbi bitkilerin içindeki bileşenler sayesinde yan etki olmadan idrara çıkma sıklığı azaltılabilir.

Sık Sık İdrara Çıkma Sorununa İyi Gelen Tıbbi bitkiler

Günlük hayatın verimliliğini olumsuz etkileyen sık idrara çıkma probleminden tıbbi bitkiler yardımıyla kurtulmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek mümkündür. 

Diyabet hastalarının yaşadığı sorunlardan biri sık idrara çıkmadır. Bunun nedeni insülin eksikliğinden kaynaklanır. Kanda aşırı miktarda bulunan şekerin dışarı atılması idrar yoluyla olur. Buna bir de vücuttaki su da eklenince idrar sıklığı artar. Bu nedenle şeker hastaları, gün içerisinde normalden fazla bir şekilde tuvalete çıkar.

Çıban Otu: Şeker hastalığı ile gelişen sık idrara çıkma problemlerinde etkili bir tıbbi bitkidir. 

Isırgan Otu: Böbrek yetmezliği ve prostat bezinin büyümesi ile gelişen sık idrara çıkma problemlerinde etkilidir.

Zencefil, Ekinezya, Misk Adaçayı: İdrar yolları enfeksiyonları veya vajinal enfeksiyon kaynaklı sık idrara çıkma problemlerinde veya sistit gibi problemlerde zencefil, ekinezya, Misk adaçayı gibi bitkilerden faydalanılabilir.

Pasiflora: Stres ve travma kaynaklı sık idrara çıkma problemlerinde kullanılabilir.