Cilt Çatlağı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Cilt Çatlağı Nedir?

Cilt/deri çatlağı, bilimsel adıyla “stria”; dermis adındaki tabakanın aşırı gerilmesi sonucu gözle görülecek kadar incelme, zayıflama ile derinin yırtık görünümü alması demektir. Sağlıklı bir akışta dermis tabakasındaki elastin ve kolajen cildin sağlıklı görünmesini ve derinin esneklik kazanmasını sağlar. Burada oluşan hasarlar çizik şeklinde çatlakların oluşmasına sebep olur. Bu çatlaklar öncelikle ten rengine oranla daha koyu (pembe, kırmızı, morumsu) bir renk oluşturur. Zamanla soluk bir görünümle rengi açılır. 

Kadın-erkek fark etmeden her bireyde görülebilen deri çatlaklarının sağlık açısından bir zararı yoktur. Fakat görünümü bozduğu için estetik bir problem haline gelebilmektedir. 

Cilt Çatlakları Neden Olur?

Deride çatlak oluşumu yalnız kadında yahut yalnız erkekte görülmez. Herhangi bir yaş ve cinsiyete bağlı değildir. Belli durumların gelişmesi ile her bireyin cildinde çatlaklar meydana gelebilir. 

Deri çatlağının oluşmasında başlıca sebeplerden biri aşırı kilo alıp verme durumudur. Kilo alıp vermeler ile deride yaşanan yoğun değişiklikler çatlakları meydana getirir. 

Kilo artışının kısa zamanda gerçekleştiği gebelik dönemlerinde ve doğum sonrasında kadınlarda cilt çatlağı görülme oranı daha sıktır. Vücut az bir zaman içinde fazla gerilmeye maruz kaldığından ve doğum sonrası ile bu gerilme yine kısa bir sürede azaldığından kadınlarda cilt çatlağına daha sık rastlanılır.

Büyüme döneminde kemikler uzamaya başlar. Bu hızlı büyüme sürecinde deri kemiklere eşlik edemez ve deride çatlaklar meydana gelir. Buna “büyüme çatlakları” da denilir. 

Vücut geliştirme sporlarında ağır kaldırmak, kasları aniden ve aşırı geliştiren egzersizler deride çatlak oluşmasına sebep olabilir. 

Cilt çatlağı tedavisi

Cilt Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

Cilt çatlakları gözle görülebilen bir problemdir. Adından da belli olduğu gibi cildin yüzeyinde görülen “çatlağa” benzer çizgilerdir. Yoğunlukla bel, kalça, bacak, karın, meme ve kollarda görülür. Başlangıçta kırmızı veya morumsu bir renge sahip olan çatlaklar zamanla cilt rengini alır. Fakat iyileşme sağlanmadığı müddetçe çizgi formundaki görünümü devam eder. 

Cilt çatlaklarının hormonlarla yakından bağlantısı vardır. Kadında da erkekte de görülür hatta ergenlik sebebiyle çocuklarda da bu probleme sıkça rastlanılır. Hormonlarla olan bağlantısı sebebiyle kadınlarda farklı erkeklerde farklı bölgelerde görülebilir. Kadınlarda kalça, bacak ve göğüs bölgelerinde görülürken erkeklerde daha çok kol, sırt altı ve kalçada görülür. 

Cilt Çatlakları Tedavisi

Cilt Çatlakları Nasıl Geçer?

Cilt çatlakları klinik bir problem oluşturmaz. Fakat estetik anlamda rahatsız edici olabildiğinden cilt çatlağı olan kişiler bir tedavi arayışına girebilir ve “cilt çatlağı nasıl geçer?” sorularına yanıt arayabilir.  Bu noktada cilt çatlaklarına kesin bir çözüm olmadığının çatlakların tamamen giderilemeyeceğinin bilinmesi gerekir. Cilt çatlaklarının izleri kalıcıdır fakat belli tedaviler aracılığıyla görünümleri kozmetik olarak giderilebilir. Bolca su tüketimi burada da önem arz etmektedir. 

 

Cilt Çatlakları İçin Lazer Tedavisi

Cilt çatlağı tedavisinde en etkili yöntemler arasında “fraksiyonel lazer” tedavisi vardır. Bu yöntemde lazer ışıkları ile derinin altına inilir ve çatlakların bulunduğu bölgede kolajen üreten dokuların uyarılması sağlanır. Doku üretimi arttıkça ciltte iyileşme başlar. Cilt sıkılaşması, yara ve ameliyat izlerinin giderilmesi için de aynı yöntem uygulanabilmektedir. 

  • Bu tedavi yöntemini yalnızca alanında uzman kimselerin uygulaması gerekmektedir. Aksi halde ciltte çok daha büyük problemlerin açığa çıkması mümkündür. 

 

Cilt Çatlakları İçin Bitkisel Çözümler

Cilt çatlakları bitkisel tedavi yöntemleriyle de iyileştirilebilir. Düzenli kullanımda fayda sağlayacak bitkilerden biri “aloe vera” bitkisidir. 

Aloe vera birçok alanda fayda sağlayan değerli bir bitkidir. Özellikle cilt problemlerinde adından söz ettirir. Aloe vera söz konusu olan cilt çatlakları için de kullanılırsa fayda sağlayacaktır. 

Aloe vera bitkisinin jelini çatlak oluşmuş bölgeye masaj yaparak uygulayabilirsiniz. 15 dakika kadar bekledikten sonra su ile bölgeyi arındırır ve bu uygulamayı düzenli olarak yaparsanız aloe vera cildinizdeki çatlak oluşumunu kaldırmakla beraber pürüzsüzleşmesine yardımcı olacaktır. 

Ciltteki çatlakları bitkisel yağlar ile gidermeniz de mümkün. Düzenli kullanımda fayda sağlayabilecek yağları şöyle listeleyelim:

  • Tatlı badem yağı
  • Kayısı yağı
  • Yasemin yağı
  • Centella asiatica bitkinin kremi ya da ondan elde edilen yağ
  • Papatya yağı

Hazırlayan: İçerik Editörü Erva AYDIN