Funda Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Calluna vulgaris/Erica vulgaris L. Fundagiller familyasına ait çiçekli ve yapraklı dallı bir türdür. Funda 1 m kadar yükseklikte, kışın yapraklarını dökmeyen, sonbaharda pembe renkli çiçekler açan, çalı görünüşünde bir bitkidir. Silisli toprakları sever. Funda çiçeği kokusu karakteristik ve hoş kokuludur.
Funda Çiçeği Nerede Yetişir?
Trakya (Belgrat Ormanı) ve Kuzey Anadolu Bölgesi dağlarında yetişir.
Funda Çiçeği Evde Nasıl Yetiştirilir?
Bakımı oldukça kolay olan nazlı olmayan bir yapıya sahiptir. Funda çiçeği soğuğa karşı dayanıklı olduğundan kış aylarında bakımı zorlaştırmamaktadır. Uzun ömürlü olan funda çiçeği 50 yıla kadar yaşayabilir.
Evde funda yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenler:
- Funda çiçeği güneş ışınlarını sever fakat çok fazla olduğunda bitkiye zarar verebilir bu yüzden yarı gölge alanlarda yetiştirilmesi önerilmektedir.
- Bulunduğu saksının küçük olmamasına dikkat edilmelidir.
- Her gün aynı saatte sulamaya dikkat edilmelidir. Çok fazla sulanıp çamur olmasından ve az sulanıp kuru kalmasından kaçınılmalıdır.
- Yılın belli dönemlerinde gübre ile desteklenmelidir.
Funda Çiçeği Geleneksel Kullanımı
Funda çiçeği geleneksel olarak;
- Egzama tedavisinde,
- Yara iyileştirmek için,
- Akne tedavisinde,
- Romatizmal ağrı ve artirit tedavisinde,
- İdrar yolları enfeksiyonu tedavisinde kullanılır.
Funda Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Funda çiçeğinin sağlığa faydaları içerdiği tanen, uçucu yağ, glikozitler (arbutin, erikolin) ve şekerlerden ileri gelmektedir.
- Antioksidan özelliğe sahiptir. Vücutta meydana gelen oksidatif süreç doku ve organların oksijenlenmesini engelleyerek kanser başta olmak üzere birçok kronik hastalığa neden olur. Funda çiçeği yapısındaki antioksidanlar sayesinde iyi bir kanser savaşçısıdır.
- İdrar söktürücüdür.
- Yatıştırıcı etkisi vardır.
- Ateş düşürücü özellik taşır.
- Antidizanterik olduğu kanıtlanmıştır.
- Bağışıklık sistemini destekler. Bağırsak florasını düzenleyerek ve yapısındaki antioksidan maddelerle bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar.
- Antihepatit özelliği ile karaciğer koruyucu özellik taşır.
- Antimikrobiyal etkilidir. Patojen (hastalık etkeni taşıyan) organizmalara karşı korur.
- Antiviral etkilidir. Viral enfeksiyonlara karşı koruduğu bilinmektedir.
- Antiinflamatuar etkilidir. Vücutta oluşan fazla inflamasyon (iltihap) işlev bozukluklarına, kronik rahatsızlıklara ve fizyolojik bozulmalara neden olabilir. Funda bitkisinin içeriği antiinflamatuar içeriğiyle vücutta korunma sağlar.
- Antibakteriyel etklidir. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir.
- Antikanser özellik taşır. Yapısındaki fenolik bileşikler kanser tedavisinde umut vericidir. Ayrıca bu bileşikler kanserden korunmayı da sağlar.
- Tokluk hissi oluşturur. Zayıflamaya yardımcı olur.
- Ödem atıcıdır.
- Bağırsak florasını iyileştirir.
Funda Çiçeği Nasıl Kullanılır?
- Funda çiçeği idrar yolları dezenfektanı, idrar söktürücü ve kabız etkilere sahiptir. Özellikle Anadolu’da bu etkiler için bitkinin kullanım şekli şu şekildedir:
İnfüsyon (%5): 200 ml kaynamış suya 10 g kuru bitki eklenerek demlenir ve günde 2-3 bardak içilir. Mümkün olan hallerde taze drog kullanılmalıdır. Çünkü taze drogun etkisi daha kuvvetlidir.
- Ödem attırıcı ve tok tutucu etkisi için:
1 litre kaynamış suya 1 yemek kaşığı funda yaprağı eklenip demlenir; günde 2-3 kupa içilir.
Hazırlayan: Uzman Diyetisyen Sibel ATASEVEN
KAYNAKÇA
- Monschein, M., Iglesias Neira, J., Kunert, O., & Bucar, F. (2010). Phytochemistry of heather (Calluna vulgaris (L.) Hull) and its altitudinal alteration. Phytochemistry reviews, 9, 205-215.
- Starchenko, G., Hrytsyk, A., Raal, A., & Koshovyi, O. (2020). Phytochemical profile and pharmacological activities of water and hydroethanolic dry extracts of Calluna vulgaris (L.) Hull. herb. Plants, 9(6), 751.
- Cucu, A. A., Baci, G. M., Cucu, A. B., Dezsi, Ş., Lujerdean, C., Hegeduş, I. C., … & Dezmirean, D. S. (2022). Calluna vulgaris as a Valuable Source of Bioactive Compounds: Exploring Its Phytochemical Profile, Biological Activities and Apitherapeutic Potential. Plants, 11(15), 1993.
- Mandim, F., Barros, L., Calhelha, R. C., Abreu, R. M., Pinela, J., Alves, M. J., … & Ferreira, I. C. (2019). Calluna vulgaris (L.) Hull: Chemical characterization, evaluation of its bioactive properties and effect on the vaginal microbiota. Food & function, 10(1), 78-89.
- Varga, E., Becsek, E., Bartha, S. G., Stranczinger, S., Mihalovits, F., & Papp, N. (2021). Determination of polyphenols and in vitro antimicrobial and antioxidant activity of Calluna vulgaris (L.) Hull. Biologia Futura, 72, 251-256.