Doğanın her bir köşesinde türlü familyalarda türlü bitkiler yetişiyor ve yüzyıllardır insanlar şifa bulabilmek adına bitkileri bir tedavi aracı olarak görüyor. Bitkiler dünyasına girildiği zaman büyük bir hazinenin açıldığı ve tek bir bitkinin birden fazla hastalığa şifa kaynağı olabildiği görüldükçe bu arayış ve doğal kaynaklara dönüş de elbette çoğalıyor.
Doğada keşfedilmiş ve keşfedilmeyi bekleyen birçok hazine var. Hem gıda olarak tüketilen hem de tıbbi olarak kullanılan bitkiler insan ihtiyaçlarını karşılamak noktasında önemli bir yerde duruyor.
Bitkilerin yetiştiği yer, yetiştirilme biçimi, kendine has özelliklerine göre kullanımı da değişmektedir. Doğadaki bu bitkilerin kimisi besin kaynağı olarak kimisi fitoterapi denilen tıbbi amaçlar için kimi bedenle beraber ruh sağlığını da desteklemek kimisi ise yalnızca mekânın havasının temizliği için kullanılmaktadır. Etki ettiği alanlar ve bu alanların genişliği bitkilerin önemini daha da vurgulamayı gerektirmektedir.
Bitkilerin etkilerini “mucize” şeklinde adlandırarak ütopik hale getirmemek gerekir. Zira her biri kendi özellikleri ile insan sağlığına ciddi faydalar sağlamaktadır. Bu noktada onlara yabancı kalmamak, hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bunun için sizlere bu yazımızda faydaları sıralamakla bitmeyen örnek bir bitkiden söz edeceğiz: Kibrit otu.
Kibrit otu, bir diğer bilinen adıyla “kurtpençesi” gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Latince ismi Lycopodium Clavatum olan kurtpençesi halk arasında “göbek otu, yer yosunu” isimleri ile de bilinir. Genelde nemli ortamlarda yetişir. Türkiye’de Marmara, Karadeniz bölgelerinde; Trabzon, Rize, Çoruh civarlarının nemli ve sulak yerlerinde yetişir.
Kibrit otu temmuz ve ağustos aylarında toplanır. Çiçeksiz bir bitki olan kibrit otu düzenli ve doğru bir kullanımla birçok rahatsızlığa iyi gelebilir.
Kibrit otunun Avrupa farmakopesinde ve Avrupa fitoterapisinde yaygın bir kullanımı vardır. Anadolu’nun tıbbi bitkileri arasında yer almaktadır.
Kibrit otu:
- Kramp rahatsızlıkları, kas rahatsızlıklarına,
- Karaciğer sertliğine,
- Mide üşütmesine,
- Bağırsak kasılmalarına,
- Damar gerilmelerine iyi gelir.
- Bağ dokusunu onarır.
- Romatizmal hastalıklarda etkili, başarılı bir bitkidir.
- Kibrit otu karaciğeri temizler. Karaciğerde siroz benzeri rahatsızlıklarda, toksik ve asidik problemlerle beliren karaciğer problemlerinde faydalıdır.
- Karaciğeri temizleyerek,
- Safra kanalını açarak,
- Karaciğerin sertliğini gidererek senkronizasyon ile karaciğerin tekrar regülasyonuna, iyileşmesine yardımcı olan çok değerli bir bitkidir.
- Prostat rahatsızlığındaki kasılmalarda, makat ve yumurtalıklar arasında erkeklerde görülen prostat ağrısı ve gerginliğini kesebilen bir özelliğe sahiptir. Özellikle yakı otuyla birlikte kullanıldığı zaman 2-3 gün içerisinde prostat ağrılarını giderebilmektedir.
- Yaşlılardaki cinsel performansı ciddi bir şekilde destekleyebilen bu bitkinin direkt olmasa da dolaylı olarak faydası olabilmektedir.
- Kalp-damar sağlığı ve tansiyon açısından faydalıdır.
- Ayrıca kibrit otu kadınlarda görülen rahim sarkmasını gidermekte çok başarılıdır. Aslanpençesi ile birlikte kullanılırsa çok kısa sürede kadınların sonuç alabildiği şifalı dokunuş olacaktır.
- Kasları güçlendirdiği, nöral sistemi desteklediği için yine kadınlarda sık görülen idrar tutamama veya öksürükle beliren idrar kaçırmalarına faydalıdır. Bu noktada karabaş otuyla beraber kullanılması etkili olmaktadır.
Kibrit Otu Kullanımı İçin Kür
Çay Kürü (1 litre)
- Kurtpençesi (200 g)
- Çobançantası (200 g)
Yapılışı: 1 litre kaynamış suya 1 yemek kaşığı bitki karışımından eklenir, 10-15 dakika demlenir. Aç veya tok karnına tüketilir. 1-3 ay arası düzenli kullanımı tavsiye edilir.