Günümüzde en çok tüketilen bitki çaylarından biri olan papatya çayı, çoğu tüketici tarafından sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği nedeniyle kullanılmaktadır. Fakat papatya çayının faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir. Papatya çayı saman nezlesi, iltihaplanma, kas spazmları, adet bozuklukları, uykusuzluk, ülserler, yaralar, mide-bağırsak bozuklukları, romatizmal ağrı ve hemoroit dahil olmak üzere birçok hastalık ve durumda iyileştirici etkilerinden dolayı kullanılmaktadır.
Papatya çayının faydalarına detaylıca bakmadan önce papatya bitkisini tanıyalım:
Papatya, muhtemelen elmaya benzer kokusundan dolayı Yunanca “yerdeki elma” anlamına gelen “chamaimēlo” kelimesinden gelir ve aynı zamanda para, barış, sevgi, huzur ve arınma büyülerinde de kullanılmıştır. Papatya tarihteki en eski kayıtlara sahip bitkilerden biridir. Eski Mısırlılar papatyayı akut ateş olarak da bilinen sıtma hastalığını tedavi etmek için kullanmışlardır.
Papatya türleri Asteraceae familyasına ait yerden 30 cm kadar uzayabilen çok yıllık bitkilerdir. Çiçekleri ve tüylü gri-yeşil yaprakları vardır. Bütün bitkinin aşırı olgun elmaları anımsatan kendine özgü bir kokusu vardır. Çiçekler 12-20 mm çapında, hemen hemen yalnız dil biçimindeki çiçeklerden yapılmış, beyaz veya krem renkli, çiçek tablası yarım küre biçiminde ve içi dolu, özel, kuvvetli kokulu ve acı bir tadı vardır.
Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?
Papatyanın sağlığa olan faydaları içeriğinde bulunan uçucu yağ, rezin, acı maddeler, flavon ve kumarin gibi fenolik bileşiklerden ileri gelir.
- Antiinflamatuar etkili
- Antioksidan etkili
- Antianksiyete etkili
- İmmün-bağışıklık sistemi düzenler
- Antikanser etkili
- Antiülser etkili
- Kan şekerini düşürücü
- Anti-allerjik etkili
- Solar koruyucu etkili
- Anti-mikrobiyal etkili
- Yara iyileştirici etkili
- Ateş düşürücü etkili
- Stres ve depresyona karşı etkili
- Mide ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır
- Osteoporoza (kemik erimesi) iyi gelir
Papatya Çayının Halk Arasında Kullanımı
Geleneksel olarak papatya yüzyıllardır antiinflamatuar, antioksidan, hafif büzücü ve iyileştirici bir ilaç olarak kullanılmıştır.
Papatya geleneksel bir ilaç olarak çoğunlukla;
- Yaralar
- Ülserler
- Egzama
- Gut
- Cilt tahrişleri
- Morluklar
- Yanıklar
- Pamukçuklar
- Nevralji
- Siyatik
- Romatizmal ağrı
- Hemoroit
- Mastit ve diğer rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.
Papatya Çayı Nasıl Demlenir?
- 1 litre kaynamış suya 10 g kuru papatya eklenir. 5-10 dakika demlendikten sonra tüketilir.
Papatya bitkisinin farklı kullanım şekilleri de mevcuttur:
Toz olarak: 1-2 g günde birkaç defa tüketilir.
Haricen: Yaralar veya basur memeleri de hazırlanmış olan papatya çayı ile yıkanır ve pansuman yapılır.
Basur memelerinde, ağrı kesici ve tedavi edici diğer bir kullanılış şekli şöyledir: Bir oturak içine bir miktar kaynar su konulur, içine iki üç tutam papatya çiçeği atılır ve sıcak iken üzerine oturulur. Bu şekil sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa tekrar edilir.
Papatya Çayı Hakkında En Çok Merak Edilenler
Hamilelikte Papatya Çayı İçilir Mi?
Papatya çayı kas gevşetici özelliğinden dolayı uterus kaslarını etkileyebilir ve düşük/erken doğum riskini artırabilir. Bu nedenle hamilelikte tüketimi önerilmemektedir.
Papatya Çayı Adet Söktürür Mü?
Papatya çayının adet söktürme özelliği halk arasında yaygın olarak bilinse de bilimsel olarak kapsamlı bir çalışma ile kanıtlanmamıştır. Fakat yapılan çalışmalarda özellikle adet öncesi durumlarda yaşanan ağrı, kramp ve kasılmaları rahatlattığı, stresi azaltarak adet öncesi yaşanan sendromu azalttığı belirtilmiştir.
Papatya Çayı Mideye İyi Gelir Mi?
Papatya çayı antiinflamatuar, antioksidan, antispazmodik ve sakinleştirici etkilerinden dolayı özellikle strese bağlı oluşan mide ağrısı ve kramplarını azaltır.
Papatya Çayı Sakinleştirir Mi?
Papatya çayının sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca anksiyete, depresyon, duygu durum bozukluklarında faydalı etkileri bilinmektedir.
Papatya Çayı Zayıflatır Mı?
Papatya çayının doğrudan yağ yakıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat mide ve bağırsak sağlığına olan olumlu etkilerinden dolayı zayıflama sürecinde yardımcı olabilir.
Hazırlayan: Uzman Diyetisyen Sibel ATASEVEN
KAYNAKÇA
- Chauhan, E. S., & Jaya, A. (2017). Chamomile an ancient aromatic plant-A review. J. Ayurveda Med. Sci, 2(4), 251-255.
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901.
- Sharafzadeh, S., & Alizadeh, O. (2011). German and Roman chamomile. Journal of applied pharmaceutical science, (Issue), 01-05.
- Niazi, A., & Moradi, M. (2021). The effect of chamomile on pain and menstrual bleeding in primary dysmenorrhea: A systematic review. International journal of community based nursing and midwifery, 9(3), 174.
- Baytop, T. (1999). Türkiye’de bitkiler ile tedavi: geçmişte ve bugün. Nobel Tıp Kitabevleri.